Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), susține că modificarea condițiilor de creditare, aprobată miercuri de BNR vizează mai ales creditele mici și că nu va exista o schimbare majoră în privința creditelor imobiliare, informează Agerpres.
„Această reglementare priveşte îndeosebi creditele mici. Ele sunt şi cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinţe, în general au avut rate de neperformanţă mai mici. Ratele mari de neperformanţă au fost la creditele joase. În general, în România, nu a fost o avalanşă de cumpărări de locuinţe şi nu va fi nici de aici încolo, din păcate. Dacă facem nişte socoteli o să vedem că în timp ce în Statele Unite ale Americii din totalul creditării 20% erau credite de consum şi 80% credite imobiliare, încoace spre Marea Britanie, Franţa Germania, tot pe acolo, sau între 70 şi 80% credite pentru locuinţe, prin Polonia şi Cehia 50%, 40% prin Ungaria, la noi creditele pentru locuinţe din totalul creditelor nu depăşeau 20%. Tot pe aici vom rămâne. În general, cine are bani să-şi ia o locuinţă are şi un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majoră în ceea ce priveşte creditarea imobiliară”, a declarat Adrian Vasilescu pentru sursa citată.
Potrivit acestuia, până acum, media pieţei în ceea ce priveşte gradul de îndatorare era la creditul ipotecar la 47% şi va coborî la 45% pentru prima locuinţă, în timp ce pentru consum, media pieţei era de 45% şi va ajunge la 40%.
Actualul sistem de creditare va fi aplicat până la sfârșitul acestui an. Totuși, și de la 1 ianuarie 2019 se va aplica vechiul sistem în cazul cerditelor pentru care s-a făcut cererea de creditare sau au fost deja aprobate.
BNR a anunțat oficial, miercuri, scăderea gradului de îndatorare la credite. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, nivelul maxim de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. De exemplu, pentru un venit net de 3.000 de lei, rata maxima actuală putea ajunge la 1.413 lei, în timp ce după 1 ianuarie rata maxima poate urca până la 1.200 de lei. Deci creditul pe care îl poate accesa o persoana cu acest venit, va fi mai mic. Rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale în cazul creditelor pentru cumpărarea primei locuințe, ce urmează a fi ocupată de împrumutat.