Locuitorii capitalei afgane s-au trezit duminică dimineață cu talibanii în cartiere ale Kabulului, fără să fi întâmpinat vreo rezistență, fără focuri de arme, la fel cum au pătruns sâmbătă și în ultimele mari orașe afgane Jalalabad și Mazar-i-Sharif, pregătind atacul din toate părțile asupra capitalei. Abdul Sattar Mirzakwal, ministrul afgan de Interne, a dat asigurări că nu va avea loc un atac violent asupra Kabulului și că este în curs un transfer pașnic de putere. Locuitori ai capitalei semnalau că talibani înarmați sunt prezenți în Kabul, dar nu au loc lupte. Deși unele surse au anunțat că ar fi demisionat, duminică, la ora prânzului, președintele afgan Ashraf Ghani a cerut forțelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetățenilor și să asigure ordinea publică în Kabul. Ambianța în oraș este stranie, relatează corespondenţii de presă ai Reuters, France Presse și RFI. Toate ambasadele, cu excepția celei a Rusiei, își evacuează în grabă personalul. Un elicopter a aterizat direct pe clădirea ambasadei americane pentru a evacua în acest mod resortisanții. Concomitent sunt arse documente sensibile ale misiunii diplomatice pentru a nu intra în posesia talibanilor.
Mai multe țări occidentale își vor reduce la minimum prezența la Kabul sau își vor închide ambasadele. Rusia nu are însă în vedere acest lucru, a declarat pentru agenția de presă rusă RIA Novosti Zamir Kabulov, oficial al MAE rus, precizând că este în permanent contact cu ambasadorul rus la Kabul. Rusia face parte dintre țările care au primit garanții din partea talibanilor privind asigurarea securităţii ambasadelor lor. Surse apropiate lor au lăsat a se înțelege că doresc să menajeze puterile străine. S-a aflat că Moscova face în prezent demersuri, împreună cu alte state, pentru convocarea rapidă a unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU consacrată evoluțiilor din Afganistan
Joe Biden continuă să apere decizia de retragere a trupelor americane
Președintele Biden a decis sâmbătă majorarea efectivelor militare americane la Kabul până la 5.000 de soldați, în scopul securizării evacuării civililor din fața ofensivei talibanilor, dar continuând să apere decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan. Într-un comunicat, Biden a reafirmat că «un an sau cinci în plus de prezență militară americană în Afganistan nu ar fi făcut nicio diferență, în condițiile în care armata afgană nu poate sau nu vrea să-și apere propria țară» . Joe Biden i-a avertizat pe talibani că «orice acțiune care pune în pericol resortisanţi americani sau misiunea noastră, va primi un răspuns militar rapid și puternic».