Două explozii au avut loc joi în imediata apropiere a aeroportului din Kabul, soldate, potrivit unui prim bilanț, cu cel puțin 70 morți și peste 100 de răniți, a anunțat principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, cât și corespondentul RFI, care s-a aflat la 200 metri de deflagraţia principală. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat, la rândul său, că mai mulți militari americani au fost uciși sau răniți în atentatul de la aeropotul din Kabul.
Pentagonul și alte surse susțin că este vorba de un «atac complex». Potrivit celor mai multe surse, este vorba, însă, de un atentat sinucigaș. Pentagonul confirmă că cel puțin o a doua explozie s-a produs în apropierea hotelului Baron, care este situat nu departe de poarta de acces în aeroport Abbey, locul unde a avut loc prima explozie. Corespondentul RFI relatează că, de la 200 de metri unde s-a aflat, a auzit o puternică explozie, urmată de tiruri în fața Porții Abbey, intrare în aeroport aflată în acel moment sub controlul forțelor britanice și urma să fie transferată armatei americane. Talibanii, care controlează zona respectivă, au început imediat să lanseze strigăte și să tragă focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea. O jumătate de duzină de patrule talibane au sosit apoi pentru întărire, iar 30 de minute mai târziu au început să sosească ambulanțele. Un martor ocular, posesor al unui titlu de sejur în Franța și care petrecuse mai multe zile la intrarea în aeroport încercând să ajungă la un avion, a relatat pentru RFI ceea ce a văzut la producerea enormei deflagrații: «Eram la 20 metri de explozie… Am văzut în jurul meu femei, copii răniți la cap, la picioare. Un haos, un haos total s-a produs».
Au existat avertismente prealabile
Începând de miercuri seară, cancelariile occidentale au avertizat în legătură cu «un risc foarte ridicat de atentat» pus la cale de grupul Statul Islamic. Întrebarea pe care și-o pun acum analiștii politici este motivul comiterii acestui atac: «Fără îndoială, spune corespondentul în zona a RFI, s-a dorit a arăta că securitatea talibanilor nu este la înălțime, că nu sunt capabili să gestioneze un stat așa cum pretind ei».
Drama este că, în continuare, în fiecare zi de la căderea Kabulului, mii de persoane se deplasează spre aeroport în speranța că vor reuși să plece din Afganistan de teama talibanilor, iar complicațiile abia acum încep, sub presiunea apropierii momentului încetării evacuărilor, așa cum s-a convenit între talibani și americani.
Colaborationistii pleaca din Afganistan, iar rezistenta afgana se razbuna pentru ocupatia militara de 20 de ani pe care au indurat-o.
In Parisul anului 1944, dupa plecarea trupelor germane de ocupatiei, rezistenta franceza le-a ras in cap pe frantuzoaicele care s-au cuplat cu soldatii germani in anii anteriori.