13 artiști au fost implicați în dezvoltarea proiectului
Organizat de Asociația Prezent Continuu, în colaborare cu Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, proiectul AIO ia forma unei instalații artistice imersive care ilustrează creativ anxietatea și felul în care se manifestă ea în corp, traducând în sunet și imagine mai multe date de cercetare neuronală relevante. Teaser video: https://youtu.be/C10ce2mtwjY
Proiectul extinde cercetarea artistică core a NOVA de a crea medii imersive care susțin cunoașterea de sine aducând împreună artiști, cercetători și practicieni din sferele neuroștiinței, psihologiei și altor științe sociale, precum și noi tehnologii creative.
Vernisajul lucrării va avea loc pe 6 iunie, de la ora 17:00, la Mobius Gallery (Calea Dorobanți, nr. 202). Vizitatorii vor putea observa și interacționa cu instalația timp de 6 zile, până pe 11 iunie. Lucrarea este interactivă și permite publicului să moduleze imaginea și sunetul din spațiu printr-o interfață digitală amplasată în incintă. Interacțiunea este intuitivă, facilă și nu necesită suport tehnic, cunoștințe specifice sau ghidaj. Vizitatorul explorează spațiul, selectează pe tableta-interfață o serie de coordonate care descriu nivelul de anxietate pe care îl resimte în momentul respectiv, iar aceste alegeri și informații sunt redate printr-o compoziție audio-vizuală.
„Depresia, anxietatea reprezintă stări adaptative, care utilizează incredibila putere a neuroplasticității, dar care ajung să scadă calitatea vieții. Inițiativa noastră propune o incursiune atât în creierul care a decis sacrificarea calității vieții, în favoarea menținerii homeostaziei, dar și un context care te sprijină să te orientezi către folosirea superputerii tale, creierul, în sens constructiv. Întregul concept Veruvis urmărește înțelegerea profundă a acestor stări, dintr-o perspectivă multi, inter și trans disciplinară, și este într-o continuă căutare de soluții care pot restabili echilibrul interior.”, a spus Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis.
Pe ecranele AIO rulează, în total, 55 de videoportrete insoțite de 5 compoziții sonore în format Quadrophonic, toate aferente mai multor grade de intensitate a anxietății resimțite. Ada Galeș, Alexandra Bălășoiu, Cătălin Diaconu, Cezar Grumăzescu, Denis Bolborea, Denisa Diaconescu, Dragoș Iulian Matei, Ema Alexandrescu, Florin Constantin, Oana Pușcatu, Simona Dabija sunt chipurile care vor întâmpina pe ecrane vizitatorii, în timp ce imaginea este semnată de Florin Constantin, iar sound design-ul de Bogdan Moroșanu.
„Am pornit de la ideea că suntem cu toții cutii de rezonanță și amplificare unii pentru ceilalți și am imaginat acest cor neconvențional care îți cântă anxietatea și te ajută să o procesezi. În spațiul instalației exprimi această greutate și îi dai drumul să treacă prin sunet și prin corpurile oamenilor care formează corul. Îți vezi anxietatea transformând alte brațe, alte fețe, intrând pe sub pielea altor oameni și mișcându-le corpurile în tot felul de dinamici. AIO – all in one – e un corp comun, cu multe dimensiuni, are și partea copleșitoare a anxietății, care se simte ca ‘toate deodată grămadă’, dar și partea luminoasă, în care realizăm că suntem întregi unii prin alții.”, explică Emilia Păunescu, responsabilă de direcția artistică AIO și fondatoarea Festivalului NOVA.
În timpul săptămânii programul de vizitare al AIO în cadrul Galeriilor Mobius este cuprins în intervalul 17:00 – 22:00, iar în weekend între 11:00 – 17:00. Intrarea este liberă. După perioada 6 – 11 iunie, lucrarea urmează să fie itinerată în mai multe galerii și muzee din țară și din străinătate. Mai multe detalii vor fi anunțate în curând!