Copiii iubesc joaca la orice vârstă! De aceea, merită să le pui la dispoziție jucării care să-i distreze și să-i învețe lucruri noi în fiecare zi. Deși merită să ții cont de preferințele copiilor, este foarte important să alegi jucăriile în funcție de vârsta micuților. Bebelușii nu vor putea folosi jucăriile destinate copiilor mari, în timp ce prichindeii de 5 ani vor fi plictisiți de cele pentru bebeluși.
Din fericire, jucăriile se împart pe categorii de vârstă, așa că nu vei da greș! Iată cum îmbini distracția copiilor cu dezvoltarea abilităților specifice vârstei, din articolul nostru!
Jocurile pentru bebeluși
Ești proaspăt părinte? Pe lângă articolele necesare unui bebeluș, ai nevoie și de jucării utile și educative. Mai mult, siguranța este pe primul loc pentru bebeluși, de aceea trebuie să verifici cu atenție jucăriile. De exemplu, atunci când cumperi jucării care conțin magneți, verifică dacă acestea au partea magnetică acoperită de un material suplimentar. În caz contrar, micuții pot să între în contact cu substanțe toxice. Pentru un bebeluș de doar câteva luni, nu sunt recomandate jocurile cu magneți, deoarece există riscul de ingerare sau de înec. Tot în această perioadă apar și primii dinți, așa că nu uita de jucăriile pentru dentiție!
Cele mai potrivite jucării pentru bebeluși sunt cele educative, care scot diferite sunete. În acest fel, bebelușii învață ce sunete scot păsările sau animalele și încearcă să imite, bucurându-se de jocuri interactive și distractive. Și în cazul jucăriilor care scot sunete, merită să verifici dacă nu depășesc limita de 50 de decibeli, considerată optimă pentru auzul fin al bebelușilor. Lasă deoparte jucăriile extrem de zgomotoase, care pot deranja micuții. Jucăriile moi și plușurile care îi însoțesc la somn sunt la fel de potrivite pentru bebeluși.
Jocurile pentru copiii de 1 an
Pentru primul an de viață, merită să-i cumperi celui mic și jucării educative, jucării de pluș sau obiecte muzicale. Aceasta este vârsta la care copiii încep să experimenteze și jocurile cu forme, mărimi și obiecte, așa că poți opta pentru blocuri, cercuri sau jucării de sortare a formelor. Găsești jocuri de construit de la Jucărești, pe care să le alegi în funcție de vârsta micuților tăi, pentru a-i distra!
La 1 an, copiii își pun imaginația la contribuție! Nu ezita să le cumperi jocuri cu păpuși, mașinuțe sau seturi de bucătărie, care implică jocul de rol. La fel de recomandate sunt și instrumentele de scris non-toxice, pe care copiii să le folosească pentru desene creative.
Jocurile pentru copiii de 2 ani
Între 2 și 4 ani, copiii încep să învețe modul de socializare cu alți copii și cu persoane adulte. În acest caz, pe lângă jocurile potrivite vârstei, îi poți învăța pe micuți cum să-și exerseze creativitatea și imaginația.
Ai la dispoziție jocuri de tip puzzle sau lego, ideale pentru această categorie de vârstă. Adaugă în colecția celor mici și jocuri cu plastilină, de care se pot bucura și copiii mai mari.
Jocurile pentru copiii între 3 și 5 ani
După vârsta de 3 ani, copiii se integrează în colectivități și învață cum să se comporte în societate. Pe lângă jocurile de construit de tip cuburi, lego sau puzzle, sunt recomandate și jocurile creative, care conțin vopsele, hârtie sau creioane colorate.
O altă idee utilă pentru copii este teatrul de păpuși, de care te poți bucura alături de micuți. Și cititul este o activitate potrivită pentru această vârstă, așa că adaugă în colecția lor cărți de povești sau poezii cu rimă, care să-i educe și să-i ofere informații noi.
Jocurile pentru copiii de peste 5 ani
La 5 ani, copiii știu să identifice principalele forme geometrice, așa că poți alege seturi utile pentru ei. În această perioadă, merită să introduci în rutina copiilor și role, zmeie sau seturi de unelte, care să-i distreze afară și în casă. Sunt utile și diverse experimente științifice pentru copii, mașinuțele care se controlează de la distanță sau jocurile cu cretă.
Alege jucăriile potrivite, în funcție de vârsta micuților și încurajează-i să experimenteze! Jucăriile educative contribuie atât la dezvoltarea fizică a copiilor, cât și la cea psiho-emoțională.