Bulgarii s-au prezentat duminică la a treia rundă de alegeri legislative organizate anul acesta, în încercarea de ieșire din criza politică provocată de neputința formării unui guvern cu majoritate adecvată în Parlament care să scoată țara din grava criză sanitară și din dificultățile economice fără precedent. Scrutinul de duminică a avut loc în plin al patrulea val al pandemiei de coronavirus, însoțit de o rată a vaccinării extrem de scăzută.
Corespondenți ai presei străine la Sofia, citați de «Le Figaro», au relatat că la această a treia rundă de alegeri legislative organizate în acest an, numeroși alegători bulgari nici nu s-au mai deplasat la urne. Prime cifre date publicității de Comisia electorală anunțau o prezență la urne, în jurul orelor 16.00, de doar 26%. Mulți și-au pus întrebarea dacă, după eșecul celor două scrutinuri precedente, din aprilie și iulie 2021, din lipsa de acord între partide s-ar mai putea de data asta să se ajungă la formarea unui guvern care să funcționeze normal.
Dubiile, pesimismul par să fie și acum alimentate de primele rezultate parțiale, constatate la ieșirea de la urne, conform cărora o nouă mișcare anticorupție, lansată de doi antreprenori formați profesional în Statele Unite, a creat surpriza la alegerile de duminică. Noua mișcare a primit peste 23% din sufragii, la o extrem de mică distanță de partidul conservator GERB condus de fostul premier Boiko Borisov, creditat cu aproape 25% din sufragii, și care nici de data aceasta nu poate forma singur un guvern. Viitorul guvern al Bulgariei nu va putea fi format decât pe baza unei alianțe, a anunțat deja Kiril Petkov, unul dintre cei doi lideri ai noii mișcări anti-corupție.
Măsurile urgente ce se impun a fi luate acum în Bulgaria
Printre subiectele considerate a fi de cea mai mare urgență în acest moment este gestionarea crizei sanitare. Cabinetul interimar s-a dovedit neputincios în fața degradării situației. Spitalele sunt asaltate de cazuri de coronavirus și zilnic se înregistrează câte aproape 200 decese. Până acum doar undeva lângă un sfert din locuitorii țării sunt complet vaccinați. Rata mortalității în Bulgaria, scrie «Le Figaro» din surse locale, este una dintre cele mai ridicate din lume. În acest weekend, trei pacienți și-au pierdut viața într-un incendiu la unul dintre spitale. «În societate», spune politologul Antoni Todorov, profesor la Noua Universitate bulgară, «există sentimentul unei situații haotice».
Partidul conservator GERB al lui Borisov, spun corespondenți ai presei străine, «și-a jucat bine rolul» în interimat, desfășurându-și campania electorală sub sloganul «Contra dezordinii». Era creditat ca favorit în alegeri de sondajele de opinie, dar fostul prim-ministru, acuzat de corupție de către detractorii săi, este considerat deja «nefrecventabil» și, surprinzător, în opinia politologului Antoni Todorov este puțin probabil ca formațiunea sa să mai poată reveni la putere.
Sete de schimbare
Există în Bulgaria o «sete de alternanță», spune Boriana Dimitrova, directoare a Institutului de sondaje Alpha Research, citată de «Le Figaro». În sânul parlamentului ce se anunță din nou foarte fragmentat, în condițiile în care nu mai puțin de 27 partide se prezintă, anchetele de opinie plasează în poziție favorabilă două noi figuri: Kiril Petkov și colaboratorul sau Assen Vassiliev, amândoi cu studii la Harvard, actualmente doi antreprenori ce au detonat peisajul politic bulgar. Foști miniștri în cabinetul interimar, ei au busculat viața politică prin crearea în luna septembrie a unei mișcări politice centriste denumită «Continuăm schimbarea». Obiectivul anunțat: «eradicarea corupției în Bulgaria, ultima în clasamentul membrilor UE». Amândoi s-au declarat gata de «compromis» pentru a pune pe picioare o coaliție.
Paralel cu legislativele, bulgarii au avut de ales și președintele țării. Rumen Radnev, candidat la propria succesiune, este considerat favorit între cei 23 de candidați. Trebuie, însă, așteptat și al doilea tur de scrutin prevăzut pentru 21 noiembrie pentru a se impune în faţa principalului adversar, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerjikov.