Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în activitatea desfăşurată de angajatori din domeniile de activitate coafură, înfrumusețare și întreținere corporală s-a finalizat cu amenzi de peste 600.000 de lei pentru angajatori, dar și pentru persoane fizice.
Acțiunile de control s-au desfășurat la nivel național, în perioada 17 – 20.01.2024, și au vizat identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniile: activități de coafură și alte activități de înfrumusețare și activități de intreținere corporală, precum și verificarea respectării, de către acești angajatori, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.
Obiectivele campaniei au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, inclusiv încheierea contractelor individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor şi a copiilor, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare și, astfel, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menţionate.
În acest scop, inspectorii de muncă au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
– angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal;
-timpul de muncă şi timpul de odihnă;
-repausuri periodice (repausul săptămânal, zilnic, sărbătorile legale);
– salarizarea.
Cele mai frecvente neconformități constatate au fost următoarele:
– contracte individuale de muncă neîncheiate în forma scrisă;
– netransmiterea, în Revisal, a contractelor individuale de muncă anterior datei începerii activității;
– neevidenţierea reală, în documentele de evidenţă a timpului de muncă, a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;
– în regulamentul intern nu au fost prevăzute toate categoriile de dispoziții prevăzute în Codul Muncii;
– lipsa copiei după contractele individuale de munca la locul de muncă;
– nerespectarea prevederilor referitoare la completarea REGES/REVISAL;
– nerespectarea obligației angajatorului de a ține, la locul de muncă, o evidență a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat.
Ca urmare a celor 1739 de controale efectuate, 22 de angajatori și 2 persoane fizice au fost sancționați pentru utilizarea, respectiv prestarea de muncă nedeclarată. Un angajator a fost sancționat pentru utilizarea de muncă nedeclarată a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 -18 ani. Valoarea totală a amenzilor este de 615.300 de lei, din care 450.000 de lei pentru muncă nedeclarată.
”Din analizele privind incidența muncii nedeclarate și subdeclarate, realizate pe baza rezultatelor acțiunilor de control anterioare, domeniul serviciilor de înfrumusețate este unul dintre domeniile cu risc crescut în special în privința cazurilor de muncă subdeclarată. Ca urmare a neconformităților depistate, inspectorii de muncă au aplicat 267 de sancțiuni și au dispus 1043 de măsuri cu termene concrete de remediere, al căror mod de îndeplinire la termenele scadente va fi monitorizat. Campaniile pentru depistarea și sancționarea cazurilor de muncă nedeclarată rămân prioritatea acțiunilor noastre de control, deoarece ne dorim să creștem gradul de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice negative pe care le produce acest fenomen care aduce cu sine riscuri majore și prejudicii atât pentru cei implicați, cât și pentru societate”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct.