Prezentă marți la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, unde a fost invitată să participe la obișnuitele dezbateri având ca temă viitorul Uniunii Europene, Angela Merkel a luat de data aceasta o poziție ceva mai clară, deși oarecum vagă, în favoarea creării, «într-o zi», a unei armate europene. A prezentat un fel de bilanț al Uniunii Europene, dar indirect și al său, personal, într-o manieră – spun jurnaliștii prezenți la sesiunea PE – foarte abilă, în care a strecurat și critici, reproșuri la adresa europenilor.
«Va trebui», a spus dna Merkel, «elaborată o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană» care nu va fi concepută împotriva NATO, ci ca un «bun element complementar». Dna cancelar și-a expus de data aceasta o poziție ceva mai clară, deși pe fond destul de vagă, având în vedere că, în exprimarea sa, acest obiectiv va trebui atins cândva, «într-o zi». Ceea ce lasă de înțeles că domnia sa nu se angajează prea mult pentru perioada ce i-a mai rămas până la finele mandatului actual de cancelar. În hemiciclu, declarațiile dnei Merkel au fost însoțite adeseori de aplauze, rivalizând însă cu huiduieli venite din partea unui eurodeputat situat în zona ocupată de gruparea extremei drepte . «Este poate nevoie de un medic veterinar?» a intervenit imediat președintele PE, Antonio Tajani.
Angela Merkel, într-un reproș voalat, foarte abil, a chemat la mai multă solidaritate europeană
«Fără solidaritate, a spus dna Merkel, nimic nu este posibil», deși adeseori în cei 13 ani de când se află la putere la Berlin a primit reproșul că în permanenţă a situat pe primul plan interesele Germaniei în dauna interesului comun european. În cadrul dezbaterilor, s-a remarcat intervenția lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene și membru, la fel ca dna Merkel, în aceeași familie politică, Partidul Popular European (PPE). «Vă cer, i-a spus acesta, să susțineți cu un pic mai multă forță inițiativele Comisiei în materie de migrație și de reformarea zonei euro… Dacă veți face ceva mai mult în acest sens decât până acum, veți primi aprecierile noastre». «Deciziile luate aici, în PE, trebuie urmate de efecte», i-a spus dnei Merkel chiar liderul grupului PPE din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, lăsând astfel a se înțelege că, în opinia sa, Germania a neglijat adeseori opinia PE.
Critici severe, venite din partea social-democraților și a liberalilor
Germanul Udo Bullmann, șeful grupului social-democrat din PE, i-a reproșat Angelei Merkel și Partidului Popular (PPE) «coabitarea» cu liderul ungar Viktor Orban, acuzat de europarlamentari că încalcă în mod constant principiile statului de drept. Guy Verhofstadt, liderul grupului liberalilor din PE, i-a pus dnei Merkel o întrebare directă: «Când, dumneavoastră, dnă Merkel, și colegii dumneavoastră veți pune în sfârșit capăt acestor atacuri la adresa valorilor europene?». La dezbaterea cu dna Merkel au participat circa 40 europarlamentari și lista ar fi putut fi mai lungă. În toate intervențiile au fost auzite reproșuri privind blocajul regimului de la Dublin în materie de migrație și azil, privind reformarea zonei euro, taxarea giganților IT, dar mai ales în legătură cu decizia de a deschide frontierele pentru peste 1,5 milioane de migranți fără a se consulta cu restul europenilor. Într-un comunicat difuzat presei, grupul socialiștilor francezi din PE o atacă dur pe Angela Merkel. «Spre deosebire de Helmut Kohl, care a lăsat în bilanțul său crearea monedei euro, se pune întrebarea ce lasă dna Merkel? Numele ei este pentru totdeauna asociat cu cel al austerității în Europa. Istoria va arăta că domnia sa nu a avut nici viziune, nici strategie și nu a profitat de ocaziile ce-i permiteau întărirea Uniunii Europene și, nemăsurând rolul Germaniei în Europa, ea a contribuit la creșterea rolului extremei drepte».