Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă măsurile recente implementate de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), care descurajează performanţa studenţilor şi nu se implică în reducerea inechităţilor socio-economice existente. Conform Ordinului nr. 513/2019, anul acesta, numărul total de locuri acordate pentru Programul Naţional „Tabere Studenţeşti” a scăzut cu 2.858 de locuri: de la 10.000 la 7.142 de locuri, a anuntat ANOSR.
ANOSR şi-a exprimat în mai multe rânduri, după consultări cu organizaţiile sale membre, viziunea cu privire la modul de organizare şi de derulare a Programului Naţional „Tabere Studenţeşti”, contribuind în mod constructiv la reflectarea nevoilor şi intereselor studenţilor, pentru ca acest program să îşi atingă cu adevărat scopul.
Menţionăm că în urma demersurilor realizate de ANOSR în anul precedent, Ministerul Tineretului şi Sportului a adoptat Ordinul nr. 290 din 13 aprilie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Programului Naţional „Tabere studenţeşti” 2018. Astfel, numărul total de locuri acordate pentru Programul Naţional „Tabere Studenţeşti” 2018 a crescut cu 66,6%, de la 6.000 la 10.000 de locuri. Efortul bugetar pentru a acoperi aceste creşteri a fost de 2.000.000 de lei.
Cu doar un an mai târziu, MTS a venit cu noi modificări, revenind, astfel, la situaţia din anul precedent. Deşi în luna ianuarie ANOSR a participat la întâlniri cu ministrul tineretului şi sportului, MTS nu a ţinut cont de principalele solicitări ale studenţilor.
,,Pe lângă scăderea drastică a numărului de locuri pentru studenţi în tabere, MTS a adus şi alte modificări în noua metodologie, care au fost amendate de ANOSR în data de 14 februarie 2019. De exemplu, ANOSR a propus ca studenţii care activează în cadrul Caselor de Cultură ale Studenţilor să nu se încadreze în aceeaşi categorie cu studenţii cazuri sociale, aceştia din urmă având prioritate tocmai pentru a facilita integrarea grupurilor socio-economice dezavantajate. O altă propunere este creşterea numărului de locuri alocate pe criterii sociale, care ar trebui să fie în pondere de minimum 30%, nu maximum, exact din acelaşi motiv menţionat anterior. În plus, ar trebui să beneficieze de loc în tabără şi studenţii implicaţi în acţiuni de voluntariat, activităţi şi proiecte studenţeşti, manifestări culturale, ştiinţifice şi sportive gestionate de asociaţiile studenţeşti, nu doar de federaţiile studenţeşti.
Totodată, listele cu studenţii beneficiari ar trebui să fie întocmite şi în funcţie de ponderea pentru activităţi precum cele enumerate mai sus”, arata ANOSR.
,,Această metodologie demonstrează faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului nu ţine cont de părerea şi necesităţile tinerilor. Deşi au existat o serie de consultări şi întâlniri fizice, care se pare că au fost de faţadă, nimic din cele convenite nu a fost implementat. De asemenea, au fost puse în dezbatere publică o serie importantă de metodologii ce ţin de activitatea de tineret, iar amendamentele noastre nu au fost integrate şi nici nu s-a adus vreo justificare pentru acest lucru”, a declarat Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR .