Puciul eșuat pus la cale de Prigojin ”a sfidat direct autoritatea lui Vladimir Putin”, a afirmat șeful diplomației americane într-un interviu pentru canalul american de televiziune CBS. ”Criza din Rusia scoate la lumină fisuri reale existente la cel mai înalt nivel rus”, a mai spus Antony Blinken. Puciul eșuat ”a sfidat în mod direct autoritatea lui Putin” și ”ridică adevărate semne de întrebare, dezvăluie fisuri reale în conducerea înaltă a Rusiei”.
Statele Unite, care în ultimele 24 de ore au desfășurat intense consultări cu aliații lor europeni referitoare la criza din Rusia, s-au abținut până duminică de la a comenta situația. Antony Blinken s-a întreținut sâmbătă cu omologii săi din țările G7, precum și cu Polonia și Turcia. Făcând un tur al emisiunilor televizate de duminică, Blinken a continuat să considere a fi ”prea devreme” să se facă speculații privind impactul crizei din Rusia asupra războiului din Ucraina. Dar se poate crede că,”în măsura în care atenția Rusiei este deturnată, se poate crede că este creat un avantaj suplimentar pentru Ucraina în plină ofensivă contra forțelor ruse”. ”Este prea devreme, a spus Blinken, pentru a ști cum se va termina situația actuală… Este un tablou care evoluează. Dar, faptul că există cineva din interior care repune în cauză autoritatea lui Putin… .este ceva foarte puternic. Ei au avut de apărat Moscova contra mercenarilor creați tot de ei”, a subliniat Blinken insistând asupra ” eșecului strategic” al lui Putin în Ucraina.
Beijingul și-a exprimat ”sprijinul” față de Moscova
Rusia a informat că China și-a exprimat sprijinul față de eforturile președintelui Vladimir Putin pentru stabilizarea situației după rebeliunea grupului paramilitar Wagner. La o întâlnire de duminică, la Beijing, între ministrul adjunct de Externe chinez, Ma Zhaoxu, cu ministrul adjunct rus de Externe, Andrei Rudenko, ”partea chineză a exprimat sprijinul său pentru eforturile conducătorilor Federației Ruse pentru stabilizarea situației în țară”, se spune într-un comunicat oficial al MAE chinez.