Ierusalim, Ramallah, Cairo, Amman au fost etapele turneului secretarului de Stat american, Antony Blinken, la începutul acestei săptămâni. El s-a întâlnit cu personajele-cheie ale zonei, cu liderii israelieni, palestinieni, egipteni și iordanieni în zilele imediat de după intrarea în vigoare a încetării focului între Israel și grupurile înarmate din Fâșia Gaza. Este clar pentru toți analiștii că violențele ce au avut loc în perioada 10-21 mai între Israel și gruparea Hamas din Gaza au determinat administrația Biden să-l trimită pe Blinken în zonă, deși conflictul israelo-palestinian nu era deocamdată o prioritate în agenda de după instalarea la Casa Albă. Realitatea este că Joe Biden, independent de cele petrecute recent în zonă, avea în plan o „reechilibrare” a discursului american în dosarul Orientului Apropiat, după perioada în care fostul președinte Trump s-a poziționat, fără rezerve, în sprijinul politicii dreptei israeliene actualmente la putere.
„Reechilibrare americană”
„Reechilibrarea” a fost grăbită de recentele violenţe și pusă deja în practică de Antony Blinken. Acesta a repetat la întâlnirile din Israel și în declarațiile publice că Statele Unite susțin „soluția a două state” (israelian și palestinian), subliniind în același timp că Washingtonul dorește „reconstruirea” relațiilor cu palestinienii. A anunțat chiar un gest concret: redeschiderea la Ierusalim a consulatului american destinat gestionării problemelor palestiniene, închis de președintele Donald Trump. „Reechilibrarea americană” înseamnă confirmarea de către Statele Unite a reluării ajutorului financiar, în valoare de mai multe sute de milioane de dolari, repartizat între ajutor umanitar și un ajutor pentru dezvoltare, cu o cotă urgentă destinată refacerii Fâșiei Gaza.
Dar această reechilibrare rămâne una americană, care ține cont de vechea alianță strategică și foarte solidă între Israel și Statele Unite. În consecință, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a susținut „dreptul Israelului de a se apăra”, dar a precizat că de ajutorul american nu trebuie să beneficieze mișcarea islamistă Hamas din Gaza. Se știa deja că administrația Biden nu va reveni asupra uneia dintre cele mai spectaculoase măsuri ale lui Donald Trump, cea privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, în timp ce și palestinienii doresc să facă din Ierusalim capitala viitorului lor stat.
Egiptul și Iordania – considerați de americani actori-cheie în regiune
Miercuri, Antony Blinken s-a aflat în Egipt și Iordania, două țări arabe din regiune care au semnat tratate de pace cu Israelul, două țări considerate a fi foarte importante pentru stabilitatea în regiune. Reamintim că Egiptul a jucat deja un rol de mediator la negocieri vizând încetarea focului între Israel și Gaza.
Problema respectării drepturilor omului, remarcă un corespondent la Cairo al ziarului „Le Figaro”, care în opinia Washingtonului ar fi trebuit să se afle în centrul relațiilor bilaterale cu Egiptul, a cedat – în noul context – locul între problemele urgente ale agendei lui Antony Blinken. Rezultatul: președintele Biden a adus un omagiu public medierii egiptene în vederea încetării focului în recentele violenţe israelo-palestiniene.