Eugen Măruță (gds.ro)
Una dintre termocentralele pe bază de cărbune din Oltenia are încadrat un număr record de pensionari.
Potrivit unor surse sindicale, la Termocentrala de la Craiova, fostă sucursală a Complexului Energetic Oltenia, dependentă în continuare de cărbunele din Gorj, aproape jumătate din angajați sunt pensionari. Astfel, din 520 de angajați, nu mai puțin de 200 sunt pensionari. Numai de la 1 septembrie au fost 50 de decizii de pensionare din care 41 au revenit la serviciu și iau pensie și salariu. În cazul unui act normativ care va interzice cumulul pensiei cu salariul, atunci termocentrala din Craiova nu va mai putea funcționa. Termocentrala de la Craiova asigură agent termic pentru municipiu și ar trebui ca în trei ani să fie trecută pe gaze naturale.
Contract prin PNNR pentru grupul pe gaze
Termocentrala Craiova 2 a semnat deja acordul de finanțare pentru proiectul „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA”.
Această finanțare face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – măsura de investiții I.3, jalonul 133, jalon aferent cererii de plată numărul 2.
Valoarea proiectului este de 1.280.727.485 lei fără TVA, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate din PNRR 825.820.244,59 lei fără TVA.
Obiectivul proiectului
Obiectivul proiectului constă în realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, de înaltă eficiență, de 295 MW, care va înlocui actualele capacități energetice existente, care funcționează pe cărbune. De asemenea, va avea un impact important în atingerea țintelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei si Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia și clima.
Totodată, va contribui la atenuarea provocărilor cu care se confruntă Societatea Electrocentrale Craiova SA prin asigurarea energiei termice și electrice în concordanță cu solicitările comunității. Investiția va asigura furnizarea de energie electrică și termică consumatorilor. Prin realizarea investiției se vor îndeplini cerințele impuse prin Directiva de eficiență energetică privind randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh. Punerea în funcțiune a noilor capacități este programată pentru 2026.