Argentina a rambursat datorii în valoare de 2,7 miliarde USD, către Fondul Monetar Internațional (FMI) utilizând moneda chineză yuan și Drepturi Speciale de Tragere (DST). Evenimentl produs la data de 30 Iunie a.c. a marcat o premieră în istoria Argentinei, care a apelat la yuan pentru rambursarea datorie externe. Banca Centrală a Argentinei a anunțat decizia de a include yuanul între monedele utilizate curent în sistemul bancar național, instituțiile financiare având dreptul să deschidă conturi de depunere în yuani.
În ultimul an, cooperarea financiară China-Argentinia a accelerat. Acest lucru se datorează dezvoltării sănătoase a relațiilor economice și comerciale bilaterale. În prezent, China este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Argentinei. În 2022, volumul comercial bilateral a ajuns la 21,37 miliarde USD. În respect pentru opțiunile pieței, companiile din cele două țări au preferat să folosească monede naționale în afaceri și investiții, pentru a reduce costurile de schimb și riscurile ratelor valutare.
Cooperarea înseamnă beneficii reciproce. Utilizarea yuanului va diminua problemele Argentinei legate de lipsa valutei, țara putând să își mențină activitatea economică. Pe altă parte, schimbul în yuani va aduce beneficii Chinei. Potrivit datelor statistice, importurile Argentinei din China, încasate în yuani, vor reprezenta 19% din volumul comerțului extern din lunile Aprilie-Mai.
Pe termen lung, cooperarea financiară China-Argentina are semnificație și în ieșirea de sub hegemonia USD. Mai multe țări latino-americane au înregistrat pierderi mari în timp ce Statele Unite ale Americii au crescut, în repetate rânduri, din anul 2016, rata dobânzii USD. Stimulate de Brazilia și Argentina, țările latino-americane au exprimat tendința de a folosi yuanul în locul USD, ceea ce reflectă dorința acestora de a realiza diversitatea financiară și a merge pe un drum independent.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV