Cine nu este loial lui și politicii Kremlinului are aceeași soartă ca Prigojin
Zece persoane și-au pierdut viața miercuri în urma prăbușirii unui avion privat într-o zonă situată la nord-vest de Moscova, între care și patronul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin. Ceilalți șase pasageri, între care și adjunctul lui Prigojin, Dimitrie Utkin, fost colonel în armata rusă, plus cei trei membri ai echipajului au fost de asemenea uciși. Agenția rusă de transport aerian Rosaviatsia a confirmat că Evgheni Prigojin se afla la bordul avionului ce făcea legătura între Moscova și Sankt Petersburg. Avionul s-a prăbușit în apropierea satului Kujenkino, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Potrivit unui responsabil al serviciilor de salvare, citat de Ria Novosti, corpurile victimelor au fost găsite și identificate la locul prăbușirii avionului. A fost declanșată o anchetă pentru identificarea unor eventuale încălcări ale regulilor de securitate ale transportului aerian. “O echipă de anchetatori se află la locul accidentului pentru stabilirea cauzelor lui”, se spune într-un comunicat al Comitetului rus de anchetă. Potrivit Rosaviatsia, avionul aparținea societății MNT-Aero, specializată în transporturi de afaceri.
Este unanimă opinia comentatorilor presei internaționale că asasinarea lui Prigojin va avea implicații considerabile asupra stării de spirit inclusiv în rândul apropiaților lui Putin, dar mai ales în rândul armatei ruse, a conducătorilor ei, despre care Prigojin a spus nu o dată că sunt incompetenți și corupți. Multe semne de întrebare, la care nu s-a răspuns încă, privesc scopul deplasării lui Prigojin și a celorlați colaboratori ai săi miercuri seară la Moscova. Cine a știut traseul aerian și cine a pus la cale lansarea unei rachete care a doborât aparatul?
Este cunoscut faptul că, deși Prigojin și forțele sale din grupul Wagner au cunoscut o considerabilă ascensiune încă de la formare grație sprijinului lui Vladimir Putin, deși această grupare a adus servicii importante, inclusiv sensibile Kremlinului, îndeplinind misiuni uneori dintre cele mai dure, chiar murdare contra oponenților regimului Putin, deși a contribuit la creșterea influenței Rusiei în Siria, în Africa, iar recent în războiul din Ucraina, cu deosebire în luptele de la Bahmut, Prigojin – se pare dintr-o eroare de calcul – l-a lovit direct, personal pe Vladimir Putin organizând în urmă cu două luni o rebeliune vizându-i în special pe liderii din armata rusă Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și pe șeful Statului Major, calificându-i în permanență corupți și incompetenți.
Rebeliunea lansată de Prigojin a fost picătura care a umplut paharul temerilor lui Putin în fața pericolului pe care-l reprezintă pentru el personal trupele – numeroase și bine pregătite militar – conduse de Prigojin și colonelul militar care este mâna sa dreaptă. L-a calificat drept trădător și, spun comentatori nu doar ruși, a pus la cale un plan de dezamorsare a forței lui Prigojin și a grupului Wagner, plan început prin trimiterea lui în Belarus, în poziții apropiate și chiar periculoase la frontiera cu țările membre ale NATO.
Reacția lui Putin la prăbușirea avionului cu Prigojin la bord
Surse de la fața locului relatează că Vladimir Putin – întâmplător sau nu – se afla miercuri la Kursk, unde se sărbătorea împlinirea a 80 de ani de la marea bătălie a armatei sovietice în cel de-Al doilea război mondial. A împărțit decorații, a salutat devotamentul și loialitatea armatei ruse în războiul din Ucraina, dar nu a spus niciun cuvânt în legătură cu prăbușirea avionului cu Prigojin la bord. Unii corespondenți de presă au remarcat graba cu care Putin a părăsit Kurskul, probabil de teama apariției unor reacții în rândul armatei, în rândul zecilor de mii de membri ai forțelor Wagner sau al celor care îl simpatizau încă pe Prigojin.
Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui Zelenski: Putin ”dă un semnal elitelor ruse”
Văzută de la Kiev, moartea lui Prigojin nu este o surpriză. La sfârșitul lunii iunie, Kirilo Budanov, șeful servicilor de informații ucrainene, a anunțat că pe capul lui Prigojin, după rebeliunea contra Kremlinului, era pus un preț de către serviciile de informații ruse. Un purtător de cuvânt al Apărării teritoriale ucrainene, Sarah Aston Cirillo, a afirmat miercuri seară că dacă moartea lui Evgheni Prigojin va fi confirmată, nu va fi vorba de o pierdere mare pentru libertate. ”Deși nu știu încă exact ce s-a petrecut, nu sunt surprins”, a declarat președintele Joe Biden referitor la moartea lui Prigojin, iar Adrien Watson, prtator de cuvânt al Consiliului securității naționale a Statelor Unite, a declarat că moartea lui Prigojin ”nu este o surpriză pentru nimeni”. Lidera opoziției din Belarus față de dictatorul Lukașenko, Svetlana Tohanovski, actualmente în exil, a spus: “Criminalul Prigojin nu este regretat de nimeni în Belarus. A fost și el un ucigaș și trebuie să ne amintim de el ca ucigaș”.
In poza aiasta, Prigojin arata ca un mort de viu.
Ieri, tot cam pe’aista vreme /tot intr’o poza, arata mort … „de’a binelea” / de parc’ar fi vazut o stafie .
Cum/necum, combinatia de „culori” in poza de mai sus … e super !