Anual, pe 16 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Alimentației. În acest an, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cheamă la acțiuni concertate pentru promovarea și asigurarea unei alimentații sănătoase, durabile și accesibile pentru toți. De asemenea, invită toți oamenii să înceapă să se gândească la ce fel de alimente consumă.
În ultimele decenii, ne-am schimbat dramatic modul de alimentație ca rezultat al globalizării, urbanizării și creșterii veniturilor.
Combinația dintre alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar a dus la creșterea gradului de obezitate, nu numai în țările dezvoltate, dar și în țările cu venituri mici, unde foamea și obezitatea coexistă adesea.
În prezent peste 670 milioane de adulți și 120 de milioane de fete și băieți (5-19 ani) sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, în timp ce peste 800 de milioane de oameni suferă foame.
O dietă nesănătoasă este factorul de risc principal pentru decesele cauzate de bolile netransmisibile iar obiceiurile alimentare nesănătoase pe lângă factorul cauzator a o cincime din decese la nivel mondial, are și un efect imens asupra bugetelor naționale de sănătate, care costă până la 2 trilioane de dolari pe an.
Obezitatea și alte forme de malnutriție afectează aproape una din trei persoane iar prognozele indică faptul că până în 2025 se va ajunge la o persoană din două. Vestea bună este că există soluții pentru a reduce toate formele de malnutriție, dar doar cu implicarea tuturor – guverne, întreprinderi, corporații multinaționale, mass-media, fermieri, producători de alimente, și fiecare persoană în parte.
Date cheie
- În timp ce peste 800 de milioane suferă de foamete, peste 670 de milioane de adulți și 120 milioane de băieți și fete (între 5-19 ani) sunt obezi și peste 40 de milioane de copii – supraponderali.
- Peste 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de opriri în creștere și peste 50 de milioane sunt afectați de risipa de alimente.
- Alimentația nesănătoasă combinată cu stilul de viață sedentar, au depășit fumatul ca factor de risc numărul unu în lume provocator de dizabilitate și decese prin boli noncomunicabile.
- Cea mai mare parte a populației lumii trăiește în țări unde excesul de greutate și obezitatea ucid mai mulți oameni decât foametea.
- Diferite forme de malnutriție pot coexista în cadrul aceleiași gospodării, chiar și în diferite momente ale vieții ale aceluiași individ și pot fi transmise de la o generație la alta.
- Se estimează că în fiecare an se cheltuie 2 trilioane de dolari pentru a trata problemele de sănătate cauzate de obezitate.
- 7 miliarde de oameni duc lipsă de nutrienți de care corpul lor are nevoie pentru a duce un mod de viață activ și sănătos.
- Deteriorarea mediului cauzată de sistemul alimentar ar putea crește cu 50 până la 90% la consumul crescut de alimente procesate, carne și alte surse animale produse din țările cu venituri mici și medii.
- Dintre aproximativ 6 000 de specii de plante cultivate pentru consumul alimentar de-a lungul istoriei umane, astăzi doar 8 furnizează mai mult de 50% din caloriile noastre zilnice. Este necesar să mâncăm o varietate largă de alimente nutritive.
- Schimbările climatice amenință să reducă atât calitatea, cât și cantitatea culturilor, scăderea randamentelor. Creșterea temperaturilor agravează, de asemenea, deficitul de apă, schimbându-se relația dintre dăunători, plante și agenții patogeni.