Valul de caniculă care a lovit România, consumul excesiv în perioadele de vârf, recentele pene de curent de la câteva unități spitalicești au creat temerea că riscăm un “blackout energetic”. O ipoteză respinsă, nuanțat, de către primul ministru Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de joi a Guvernului România. Acesta a declarat: “Începem cu situația din energie, unde prognozele arată că, de mâine încolo, depășim faza critică generată de valul masiv de caniculă. În această săptămână periodic am stat de vorbă cu domnul ministru al Energiei, domnul Sebastian Burduja, care a fost extrem de activ și s-a consultat permanent cu producătorii și distribuitorii. Vreau să le mulțumesc tuturor lucrătorilor din Sistemul Energetic Național, companiilor de stat sau private, pentru eforturile făcute ca să trecem de această etapă grea cu cât mai puține probleme pentru români! De altfel, am dispus convocarea pentru mâine dimineață a Comandamentului pe Energie. E nevoie să venim cu soluții eficiente pentru că ne așteaptă în continuare o vară provocatoare.”
Chiar dacă vineri s-a dispus convocarea Comandamentului pe Energie , asigurările premierului sunt susținute de recenta declarație a ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Pe postul B1Tv, în cadrul emisiunii Politica Zilei, acesta a susținut că nu există riscul unui “ blackout energetic”: „În primul rând, canicula și o perioadă prelungită de caniculă cum noi n-am văzut în ultimii ani, deci, totuși, să ai 10 zile de temperaturi de 38, 40, 40+ grade, este un fenomen aparte.
Asta discutam și mai devreme în reuniunea care s-a prelungit, că se răcorește cu câteva grade vremea în următoarea perioadă și asta înseamnă probabil 400, 500 de megawați disponibili în sistem față de zilele acestea, adică un consum mai mic cu 400, 500 de megawați, ceea ce este o gură de aer. Sigur că n-ar trebui să stăm cu emoții, să ne gândim, dar dacă 30 și ceva de ani nu investești în sistemul energetic, pentru că s-au făcut doar două reactoare nucleare la Cernavodă, în 1997 și în 2007, Unitatea 1 și Unitatea 2, s-a făcut investiția privată de la Brazi, vreo 800 de megawați OMV- Petrom și niște megawați în hidrocentrale. Cam atât…”- a susținut ministrul Sebastian Burduja.
De fapt in 1989 consumul si productia de energie a Romaniei era de vreo 3 ori mai mare decat azi.
Stim ca aveam o industrie energofaga in care doar Combinatul de Aluminiu Slatina consuma 10% din energia tarii.
Dar asta nu explica lipsa de capacitati de productie a energiei de azi.
Noi stim ca de fapt s-au inchis termocentrale si mine de carbune pe masura ce a scazut consumul, iar consumul a scazut pentru ca s-au inchis combinate siderurgice energofage si altele.
Nu pun la indoiala inchiderea combinatelor energofage, ci reducerea capacitatilor energetice pana am ajuns sa ne rugam la Dumnezeu sa nu dea canicula!
S-au construit putine centrale noi,
dar s-au inchis multe din cele vechi – aici e marea problema!
Mancatorul de cacat fiu de securist burduja, ne asigura xa vom(VOMA I A NOASTRA) deveni curand LIDERI ZONALI IN ENERGIE😝😝😝😝. Ba nenorocitule, ba parazit nesimtit, cat crezi ba retardatule ca mai prostesti lumea???? VOI NEMERNICILOR ATI DISTRUS SI ENERGIA, AM AJUNS SA PRODUCEM 1/3 ENERGIE COMPARATIV CU 89 PE TIMPUL COMUNISTILOR RAI. DE IMPORTAT MAFIOTILOR IMPORTATI LA CEL MAI MARE PRET DIN LUME, DUPA CE ATI VANDUT ACEEASI ENERGIE PE NIMIC MAFIEI VOASTRE. PLAFONATI PRETUL PT A NE JEFUI DIN NOU, CA TOT NOI PLATIM DATORIILE. NOI ASTEPTAM, VETI PLATI CRUNT, JAVRELOR
Sa ne bucuram: „Romania nu risca un blackout energetic !”. Desigur, importam , masiv, energie electrica la preturi exorbitante ! Vai de mama noastra , daca ne scapam pe noi si cu asta ! Guvernul „munceste” pe ruptelea ! Ce ne jucam ?! Petrol avem ? Avem ! Gaze naturale avem? Desigur! Energie electrica avem ? Potop ! Pai si atunci de ce traim cu frica in san, de teama unui blocaj energetic ? Pai , din trei motive : distrugere, incompetenta si jaf ! Si nu raspunde nimeni ? Nuuuu ! In Romania orisice magarie este posibila!