Asociația Brokerilor din piața de capital avertizează investitorii asupra riscurilor majore la care se expun atunci când tranzacționează instrumente financiare utilizând platforme online deținute și operate de entități care nu sunt autorizate/înregistrate la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România.
Dezvoltarea recentă a serviciilor de investiții online oferă investitorilor numeroase oportunități, dar numai în măsura în care aceștia se asigură că furnizorii serviciilor sunt firme de investiții care operează în legalitate pe teritoriul României și că înțeleg riscul la care se expun tranzacționând în special produsele derivate complexe sau cryptomonedele pe care unele platforme internaționale le oferă.
Conform informațiilor apărute recent în presă, în baza unui ordin european de anchetă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au destructurat un grup infracţional organizat care, în perioada 2017-2020, “a înfiinţat mai multe centre de asistenţă telefonică, prin intermediul cărora, folosind metoda „investment fraud”, au prejudiciat aproximativ 33.000 de persoane”. „Persoanele vătămate au fost induse în eroare şi determinate să investească diferite sume de bani pe platformele online controlate de membrii grupului infracţional organizat. În realitate, membrii grupului nu au efectuat investiţii, sumele de bani fiind colectate şi, ulterior, introduse în circuitul legal prin diferite metode de spălare a banilor.” Prejudiciul total s-a ridicat la peste 89 de milioane de euro.
Asociația Brokerilor consideră că existența și proliferarea pe teritoriul României a acestor grupuri infracționale pot să conducă la descurajarea investițiilor populației în piața de capital, anulând eforturile brokerilor autorizați de a atrage tot mai mulți investitori la Bursa de Valori București. De aceea, este important ca autoritățile să acorde o atenție sporită fenomenului și să identifice la timp comportamentele ilegale.
În același timp, prejudiciile majore menționate puteau fi evitate dacă investitorii ar fi solicitat informații suplimentare și ar fi verificat entitățile cu care au intrat în relații de afaceri. Alegerea și verificarea brokerului căruia învestitorul îi încredințează activele sale, precum și a consultantului de investiții, sunt pași esențiali în orice demers legat de investițiile în piața de capital, încrederea fiind un factor important în relația cu aceștia. De aceea, Asociația Brokerilor sfătuiește investitorii să verifice firmele de brokeraj și de consultanță de investiții în Registrul public al entităților autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe website-ul acesteia: https://asfromania.ro/ro/a/1829/entit%C4%83%C8%9Bi-autorizate-de-asf-%28registrul-public-siif%29 .
Asociația Brokerilor din piața de capital, asociație profesională și patronală a firmelor de investiții, militează pentru consolidarea unei piețe corecte și transparente, în cadrul căreia toți participanții să respecte cerințele legale de operare, investitorii beneficiind astfel integral de protecția acordată de cadrul legislativ. (Asociația Brokerilor)