Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul distribuţiei paralele din România, critică propunerea Ministerului Sănătăţii privind suspendarea, pentru şase luni, a exportului unor medicamente antibiotice şi antitermice cu administrare orală. ADEM susține că măsura e „redundantă şi nejustificată, creând turbulenţe inutile în Piaţa Unică”. În plus, transmite asociația, sunt interzise de la export medcamente care nici măcar nu se exportă.
Ministerul Sănătății așteaptă aprobare de la Comisia Europeană pentru a interzice temporar exportul unor medicamente
Luni, Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a anunțat că se așteaptă să primească săptămâna aceasta un răspuns de la Comisia Europeană. Ministerul are nevoie de aprobarea Comisiei pentru a dispune interzicerea temporară a exportului respectivelor medicamente.
Lista conţine 13 substanţe active (Denumiri Comune Internaţionale – DCI), antibiotice şi cefalosporine, aferente tuturor formelor farmaceutice cu administrare orală disponibile pe piaţă, precum şi toate suspensiile orale şi siropurile ce conţin paracetamol şi ibuprofen.
Ministerul a luat această decizie în contextul în care România, la fel ca alte state, se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de gripă și viroze respiratorii. Rafila a precizat că unele medicamente pentru astfel de boli nu se mai găsesc în farmacii sau se găsesc rar pentru că cererea e foarte mare.
ADEM, despre propunerea de interzicere temporară a exportului unor medicamente
„Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor), reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă, pentru alte două substanţe active din listă nu este aprobat un preţ, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puţin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România.
Preparatele pe bază de ibuprofen şi paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă paralel. În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanţă activă există alternative generice disponibile în număr mare în piaţă”, a transmis Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, într-un comunicat.
Asociația mai precizează că interzicerea exportului acestor medicamente oricum nu rezolvă cauzele de bază invocate de Minister.
ADEM a citat apoi o poziție mai veche a Comisie Europene, într-o situație similară, care a spus: „Deşi este de înţeles că ţările doresc să asigure disponibilitatea medicamentelor esenţiale la nivel naţional, interdicţiile la export afectează în mod negativ disponibilitatea medicamentelor destinate pacienţilor europeni, chiar şi atunci când ele sunt justificate juridic”.
ADEM, despre criza medicamentelor: Nici măcar din pandemia de coronavirus n-am învățat nimic
„Prin urmare, ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă şi nejustificată, creând turbulenţe inutile în Piaţa Unică. Nu înţelegem măsura, nu înţelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura şi solicităm clarificări pe această cale.
De ani de zile se cere o strategie pentru a combate mai eficient deficitul de medicamente, pentru a putea anticipa mai bine blocajele, dar din istorie se pare că nu învăţăm nimic, nici măcar din recenta istorie Covid-19.
Măsura nu rezolvă sub nicio formă problemele deja cunoscute care provoacă penurii şi care ţin de producători şi bugete alocate medicamentelor, precum: motivele de fabricaţie, cererea şi consumul ridicate, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substanţelor active şi în principal motivele comerciale cauzate de creşterea preţurilor utilităţilor pe fondul crizei energetice şi implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanţul de fabricaţie”, arată asociaţia.
ADEM mai reproșează autorităților că nu au luat până acum nicio măsură pentru a limita consumul excesiv de antibiotice, România fiind pe primul loc în UE la acest capitol.
De asemenea, mai acuză asociația, din țara noastră se retrag în permanenţă medicamente generice, accesibile ca preţ pentru populaţia sărăcită deja din cauza inflaţiei.