Rata divorțurilor este mult mai mare în luna august, potrivit unei statistici publicate de Business Insider și realizată de Universitatea din Washington. De cele mai multe ori cuplurile cred că pe timpul verii vor reuși să se conecteze mai bine, dar se dovedește că timpul petrecut împreună în concediu nu face decât să accentueze problemele.
Sfârșitul verii este momentul pe care majoritatea cuplurilor îl aleg să se despartă pentru că s-au terminat vacanțele, iar sărbătorile de iarnă sunt destul de departe astfel încât rănile să se mai vindece.
Chris Farish, avocat din SUA, a relatat pentru Business Insider că multe cupluri îl contactează inițial în toamna anului anterior sau în primăvară, dar vin să finalizeze procedura de-abia în luna august și depun dosare instanță. Pentru cuplurile cu probleme vara este privită ca o perioadă propice pentru reaprinderea scânteii dragostei. Totuși, ajung la finalul ei să își dea seama că nu este deloc așa.
Vara acutizează problemele din cuplu
Lori Gephart, psiholog și mediator de familie, a declarat că ”mulți oameni cred că atmosfera relaxată din timpul verii și vacanțele pot ajuta relația să intre pe un făgaș normal. La final sunt dezamăgiți că nimic nu se schimbă”. Problemele de la începutul verii sunt aceleași și toamna și se ajunge la divorț. Mai mult, pe timpul verii se agravează situația pentru că oamenii petrec mai mult timp împreună și astfel văd și mai des lucrurile care îi deranjează.
În multe cupluri problemele nu sunt observate cu adevărat din cauza rutinei vieții de zi cu zi. Situația este și mai pregnantă în cuplurile unde există și copii. Vara, când rutina se schimbă, au timp suficient să realizeze ce se întâmplă cu ei.
„În timpul anului școalar totul decurge la fel. Ne trezim, hrănim copiii, îi ducem la școală, mergem la serviciu, venim acasă, mâncăm de seara, facem teme, ne culcăm și tot așa. Când vine vacanța ritmul se rupe. Părinții se opresc și se întreabă ce se întâmplă cu ei.”, spune Gephart.
Copiii, principalul motiv al amânării divorțului
Sunt situații în care în luna august copiii pleacă în tabere și atunci părinții nu mai știu ce să facă cu timpul lor. Atunci, încep să se gândească la relația Ia căsătoria lor și ajung la concluzia că lucrurile nu merg cum trebuie.
O situația aparte o reprezintă cuplurile cu vechime cu copii mari. August este luna în care aceștia pleacă la facultate și părinții încep să sufere de sindromul cuibului gol. Un avocat a povestit că o clientă de-ale sale a așteptat 10 ani să divorțeze, după ce copilul a plecat la facultate.
Divorțul este o veste care dă peste cap dinamica unei familii, iar copiii au cel mai multe de suferit. De aceea, mulți părinți nu fac acest pas în timpul anului școlar pentru că nu vor să le dea și mai mult viața peste cap celor mici. Despărțirea oficială înseamnă o serie de probleme de logistică ce sunt greu de gestionat în timpul anului școlar. În plus, vor să mai ofere o ultimă amintire cu toată familia, așa că aleg să meargă în vacanță.