Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Este necesar un aviz de la acționarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru viitorul parc fotovoltaic la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița, din județul Dolj.
Astfel, în contextul eforturilor continue de modernizare și adaptare la cerințele ecologice, Complexul Energetic Oltenia se află într-un proces de restructurare și decarbonare, ceea ce impune inițierea unor noi acte pentru investițiile prevăzute în acest plan. În acest sens, acționarii Complexului se vor reuni pe 28 octombrie pentru a aproba un Act Adițional la Acordul Acționarilor, încheiat între CEO și OMV Petrom.
Obiectivul este dezvoltarea unui parc fotovoltaic pe un teren ce a fost anterior utilizat ca depozit de zgură și cenușă, la Sucursala Electrocentrale Ișalnița. Acest parc fotovoltaic va beneficia de o capacitate instalată de optzeci și cinci de megawați și va fi realizat de către SC Parc Fotovoltaic Ișalnița SA, contribuind astfel semnificativ la tranziția energetică a țării.
Patru parcuri fotovoltaice cu Petrom
În plus, Complexul Energetic Oltenia, în colaborare cu OMV Petrom, va dezvolta un total de patru parcuri fotovoltaice, cu o putere totală estimată de patru sute cincizeci de megawați. Aceste investiții vor depăși suma de patru sute de milioane de euro, evidențiind angajamentul ambelor entități de a sprijini tranziția către surse de energie mai curate.
O dată cu finalizarea acestor parcuri, capacitatea totală de energie solară a României va crește cu treizeci de procente, consolidând astfel rolul țării în promovarea energiei regenerabile în regiune. Cele patru locații unde vor fi construite parcurile sunt Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari. Fiecare sunt situate pe terenuri provenite din foste exploatări miniere administrate de Complexul Energetic Oltenia, precum depozite închise de zgură și cenușă sau halde interioare.
Va fi și un grup pe gaze la Ișalnița
Ministerul Energiei a anunțat și semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.
„Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA”, conform Ministerului Energiei.
CEO e majoritar
Societatea CCGT Power Ișalnița SA este o societate administrată în sistem unitar și a fost înființată în vederea construirii într-o prima etapa, a unei centrale energetice în ciclu combinat pe baza de gaz natural, având drept acționari:
- Societatea Complexul Energetic Oltenia SA – deținătoare a unui număr de 32.340.291 acțiuni cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 323.402.910 lei valoarea nominală totală, reprezentând 59,9% din capitalul social,
- Societatea ALRO S.A. -deținătoare a unui număr de 21.650.178 acțiuni, cu o valoarea nominală de 10 lei/acțiune, respectiv 216.501.780 lei valoarea nominală totală, reprezentând 40,1% din capitalul social. Proiectul Ișalnița face parte din Planul de Restructurare a CE Oltenia, care a fost aprobat de Comisia Europeană în ianuarie 2022 și care prevede, printre altele, construirea a două centrale pe gaze și a 8 parcuri fotovoltaice în vederea diversificării mixului energetic și a tranziției la surse de energie mai puțin poluante, precum și restabilirea viabilității companiei. Exploatarea centralei energetice, pentru o perioadă de minim 25 de ani, în urma adaptării adecvate a structurii organizaționale pentru perioada de exploatare. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul mai sus menționat, are o suprafață de 5,8 ha și este situat în partea de nord-vest a Municipiului Craiova, la o distanță de 11 km, pe o platformă industrială în apropierea comunei Ișalnița. Centrala de la Ișalnița ar trebui să fie gata în luna mai 2027.