(corespondenţă din Strasbourg)
Liderii celor 27 de state europene participă azi la un summit special, în urma căruia vor decide dacă acceptă cererea premierului britanic, Theresa May, privind o nouă amânare a Brexitului după 12 aprilie. S-a aflat că marți, în Luxemburg, Consiliul UE pentru Afaceri Generale a dezbătut această problemă, hotărând să acorde amânarea cerută de premierul britanic. Surse diplomatice informate spun că dezbaterea prelungirii termenului activării articolului 50 a fost marcată de deosebirile de opinii între statele membre pe tema perioadei amânării. Nu toți membrii Uniunii, în frunte cu Franța, sunt gata să acorde oricum amânarea cerută de premierul britanic.
Fără acceptarea amânării Brexitului așa cum solicită doamna May, Regatul Unit va ieși peste două zile, brutal, din UE… FĂRĂ ACORD.
Consiliul European de azi, de la Bruxelles, este considerat în capitalele europene de o importanţă specială. Motiv pentru care, transmit agențiile internaționale de presă, peste 1.500 de ziariști străini au solicitat acreditarea la eveniment. Numai de la BBC World sunt prezenți 12 comentatori de mare clasă. Era normal să fie așa, din moment ce doamna Theresa May vine să ceară din nou o amânare a Brexitului. Căci, știe domnia sa, fără un acord cu UE, țara sa va părăsi brutal UE vineri, 12 aprilie. A făcut tot ce i-a stat în putință pentru a evita un Brexit dur și a ajuns acum să ceară extinderea până la 30 iunie a Brexitului. În plus, în pofida opoziției scandaloase a conservatorilor susținători ai Brexitului dur, în frunte cu Boris Johnson, fost șef al diplomației britanice, Theresa May a intrat în contact cu liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, în speranța – până la urmă deșartă – de a ieși din impas.
Un refuz «impardonabil»
Cererea formulată de Theresa May a divizat țările europene. Unele, în frunte cu Germania, sunt gata să facă un compromis. Irlanda dorește insistent să se aprobe amânarea, ea fiind vitală pentru Dublin. Primul ministru irlandez, Varadkar, a declarat că un refuz al amânării Brexitului ar fi «impardonabil». Alții sunt mai reticenți, chiar ostili. «Nu trebuie să prelungim incertitudinea», a declarat un diplomat austriac, în timp ce Franța chiar se opune. Alegerile europene au loc la finele lunii mai și o posibilă participare a britanicilor la scrutin creează probleme de natură politică și juridică. «Prelungirea nu este încă decisă și nici nu poate fi obținută în mod automat», declara la Luxemburg noul ministru francez pentru Afaceri Europene, doamna Amelie de Monchalin, preluând astfel poziția fermă a lui Emmanuel Macron. Domnia sa a subliniat că «nu este posibil un alt acord privind retragerea Regatului Unit din UE, Europa nu trebuie să suporte costurile plecării Londrei». Mult mai clar s-a exprimat marți, în Luxemburg, Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE al Brexitului. «Trăim un moment grav», a spus el, și «trebuie să fim responsabili și lucizi»…Plecarea din UE nu poate duce decât la situația de “perdant-perdant“…și chiar o plecare ordonată a Regatului Unit va avea consecințe negative pentru toți».