Vreme de o lună și jumătate, străzile, locurile publice din Bruxelles vor fi pustii, anunță corespodenta ziarului „Le Figaro”. Comerțul neesențial închis, telemunca obligatorie, limitarea vizitelor la domiciliul cuiva la o singură persoană. Asistăm la măsuri restrictive extrem de severe anunțate vineri seară de premierul belgian Alexander De Croo, după o îndelungată dezbatere cu reprezentanții entităților federale belgiene (Walonia, Bruxelles și Flandra). Ele intră în vigoare începând de duminică la miezul nopții și rămân în vigoare până la 13 decembrie.
Primul-ministru belgian a procedat la instituirea unor măsuri atât de severe dată fiind situația sanitară „catastrofală” din țară. Domnia sa a invocat rata noilor contaminări dintre cele mai ridicate în Europa, de două ori superioară celei din Franța. „Acestea sunt măsurile ultimei șanse, pentru evitarea prăbușirii sistemului de sănătate sub o presiune imensă”, a argumentat premierul De Croo. Învățământul rămâne însă în funcțiune. Grădinițele și şcolile primare se vor redeschide la 16 noiembrie. Nu este necesară declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea în aer liber, într-o pădure, a unei persoane, singură.
Transfer de pacienți, inclusiv în afara granițelor
În ultimele săptămâni, în care au existat unele deficiențe organizatorice, dispute între componentele teritoriale ale țării, măsuri contradictorii între regiuni, ritmul contaminării cu Covid-19 „a explodat literalmente”, spune corespondenta ziarului „Le Figaro” citând surse bruxelleze. Iar cifrele sunt edificatoare. În ultima săptămână au fost înregistrate 100.000 de noi cazuri de infectați cu coronavirus. Aceste cifre sunt, potrivit unor surse locale, departe de realitate, având în vedere că în ultimele zece zile nu au fost testate cazurile asimptomatice. Cu 11.000 noi infectați de la începutul pandemiei, Belgia este țara cea mai îndoliată din lume, după Peru (având în vedere dimensiunea populației țării). În perioada 21-27 octombrie, zilnic în Belgia au decedat din cauza virusului ucigaș, în medie, câte 90 de persoane.
Spitalele sunt supraaglomerate. Numai miercurea trecută, deci doar într-o zi, au fost admiși în spitale 743 bolnavi. Specialiștii belgieni spun că, până la mijlocul lunii noiembrie, 10.000 persoane atinse de Covid-19 ar putea fi admise în spitalele belgiene, din ele 2.800 la tratament intensiv. Pentru a face față valului de pacienți, autoritățile belgiene recurg tot mai mult la transferuri: la spitale din Flandra sau Germania. Nu este ascuns faptul că această toamnă, dar și iarna riscă să fie lungi și grele în Belgia, scrie corespondenta ziarului „Le Figaro”.
Foto: By Center for Data Innovation – https://www.flickr.com/photos/datainnovation/25113334730/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94716780
In 1936 Goebbels, ministrul al Culturii si al PropaGandei NAZY, l0a chemat in biroul sau pe celebrul actor pe atunci EMIL JANNIGS, detinatorul premiului OSCAR.
–Herr JANNI GS, am dori sa fiti Directorul Cinematocrafiei Germane incepand de maine.
–Dar, stiti, herr GOEBBELS, eu sunt putin…evreu !
–Nu conteaza asta ! NOI stabilim cine e si cine nu e evreu !
Parafrazandu-l pe Goebbels, NOI stabilim azi cine e sau cine nu e bolnav de CAVIT 19 !