Dora Constantinovici (www.b1tv.ro)
Principalul rival politic al lui Benjamin Netanyahu, Benny Gantz, l-a acuzat pe premierul israelian că își pune interesele personale înaintea celor ale țării sale, după ce a insistat din nou asupra necesității controlului israelian al graniței Gaza-Egipt, o poziție care e un obstacol cheie în calea unui acord de încetare a focului.
Netanyahu se consideră stat în stat, spune Gantz
Vorbind la Tel Aviv la conferința anuală a Asociației Baroului din Israel de marți, liderul de centru-dreapta al Partidului Unitatea Națională a spus că Netanyahu „și-a pierdut calea” și „se vede pe sine ca pe un stat… iar acest lucru este periculos”, a spus el, citat de The Guardian.
Netanyahu a insistat luni seară că Israelul trebuie să-și păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi de-a lungul graniței Gazei cu Egiptul, o poziție despre care a fost avertizat că pune în pericol eforturile menite să încheie un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor în războiul cu Hamas.
Într-o conferință de presă de marți seară, Gantz a spus că, deși coridorul este important pentru a împiedica Hamas și alți militanți palestinieni să introducă arme în Gaza, soldații vor fi „expuși”.
El a respins, de asemenea, afirmația lui Netanyahu că, dacă Israelul s-ar retrage din Philadelphi, presiunea internațională ar îngreuna revenirea.
„Ne vom putea întoarce la Philadelphi dacă și când ni se va cere”, a spus Gantz, solicitând și noi alegeri. „Dacă Netanyahu nu înțelege că după 7 octombrie totul s-a schimbat… și dacă nu este suficient de puternic pentru a rezista presiunii internaționale de a se întoarce la Philadelphi, lăsați-l să plece acasă”.
Netanyahu nu a ținut discursuri regulate din 7 octombrie, dar a susținut luni o alocuție televizată, ca răspuns la protestele fără precedent din Israel în favoarea unui acord și a unei greve generale determinate de descoperirea a șase ostatici uciși în Gaza. Premierul a exclus să facă „concesii” sau să „cedeze presiunilor” pentru a pune capăt războiului, care se apropie de a 12-a lună.
Zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă duminică și luni
O sursă anonimă familiarizată cu negocierile prelungite a declarat pentru CNN: „Acest om a distrus totul într-un singur discurs”.
În iulie, Hamas și Israelul au convenit în principiu să implementeze un plan în trei faze propus public de Joe Biden în mai.
De atunci, Hamas a declarat că cea mai recentă versiune a propunerii diferă semnificativ de planul inițial, deoarece au fost adăugate noi cerințe israeliene, inclusiv o desfășurare militară israeliană permanentă de-a lungul graniței Gaza-Egipt și a coridorului Netzarim, noua barieră controlată de Israel, care ar tăia în jumătate orașul Gaza din sud.
Hamas a cerut de multă vreme o retragere completă a Israelului din Fâșia Gaza, iar Egiptul a spus că o prezență militară israeliană puternică la granița sa amenință tratatul de pace dintre țări.
Zeci de mii de israelieni au ieșit în stradă duminică și luni pentru a-și exprima furia față de gestionarea războiului de către guvern. Traficul în centrul Tel Avivului a fost blocat de demonstranți pentru a treia zi consecutiv, marți.
Mulți israelieni, alții decât Gantz, îl acuză pe prim-ministru că prețuiește supraviețuirea sa politică mai mult decât viețile ostaticilor: un acord de încetare a focului i-ar putea determina pe partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu să abandoneze guvernul, declanșând noi alegeri.
Netanyahu consideră că rămânerea în funcție este cea mai bună modalitate de a învinge o serie de acuzații de corupție. El neagă acuzațiile.
„Hamas a fost cel care a apăsat pe trăgaci, dar Netanyahu este cel care a condamnat [ostaticii] la moarte”, a titrat un editorial din ziarul liberal Haaretz.
Washington Post a dezvăluit luni că administrația Biden se pregătește să propună o nouă negociere după ce ultima rundă de discuții a eșuat din nou săptămâna trecută. Dacă noul efort eșuează și el, SUA s-ar putea retrage din procesul de mediere, se arată în ziar.