BNR reacționează la acuzațiile făcute de senatorul ALDE, Daniel Zamfir. Într-o conferinţă cu titlul „Adevărul despre ROBOR„, acesta acuză că indicele este trucat cu ajutorul unor oameni din Banca Naţională. Mai mult, acesta a anunţat că deţine anumite documente compromiţătoare, care ar putea fi de competenţa DIICOT.
În replică, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că cifrele prezentate de Daniel Zamfir nu sunt reale.
”Banca Națională face politică monetară, iar politica monetară e matematică, deci cifre și calcule, urmate de interpretare logică a relațiilor dintre ele. Ca să acuze Banca Națională, domnul senator Zamfir a elaborat o amplă demonstrație, susținută cu cifre. Le-am analizat, sunt false. Nu știu dacă cel care i-a dat documentația domnului Zamfir a ignorat și logica matematică și realitatea bancară, din neștiință sau din rea-credință. Ăsta e marele exemplu pe care îl dă domnul Zamfir, că în ziua de 17 ianuarie tranzacțiile au fost trucate, în speță, ROBOR-ul pe trei luni a fost cotat sus la 2,90%, în timp ce tranzacțiile efective au fost făcute la 1,56. Așadar, mult mai jos. Care e concluzia? Că băncile s-au prefăcut că se împrumută între ele la 2,90, așa că ROBOR-ul a rămas să intre în calculul creditelor cu 2,90, scumpind creditele, în timp ce băncile se împrumută între ele lejer la 1,56. Numai că, în ziua de 17 s-au făcut la trei luni cotații la 2,90, dar în ziua de 17 nu s-a făcut nicio tranzacție.
Domnul Zamfir explică cu vorbe simple și oamenii înțeleg, dar cifrele nu sunt adevărate. În fața unui potop de astfel de vorbe, de acuzații, este greu, dacă nu imposibil să faci față. Dar ajungem la cifre și dacă vorbele au mers bine, cu cifrele nu mai merge deloc, că nu sunt adevărate”, a declarat Adrian Vasilescu.
Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, președinte al Comisiei Econmice din Senat, sustine că ROBOR, indicele în funcție de care se calculează ratele românilor care au credite în lei, este stabilit de zece bănci comerciale. Acestea ar fi cele care decid, în cadrul unei ședinte, la ce cotații se împrumută între ele. Politicianul crede că indicele ROBOR ar trebui calculat în functie de tranzacțiile care se fac pe piața liberă și nu în funcție de cotațiile intenționat stabilite la valori mai mari de bănci.
Senatorul ALDE anunță că are și documente care atestă, spune el, înțelegerea dintre bănci. Daniel Zamfir va prezenta actele respective Comisiei Economice din Senat pe data de 29 ianuarie. În cadrul aceleași ședinte a Comisiei, au fost invitați să dea explicații despre ROBOR guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isărescu, și președintele Consiliului Concurenței, Marius Chirițoiu.