Încrederea consumatorilor chinezi este în creștere, un semn clar că economia țării își revine, potrivit unui raport al Deutsche Bank (DB), cea mai mare bancă comercială din Germania. Studiul arată că, față de anul trecut, tot mai mulți chinezi sunt optimiști cu privire la viitorul economic, iar 52% dintre respondenți intenționează să își mărească cheltuielile discreționare – cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni. Această tendință este confirmată și de datele oficiale ale guvernului chinez: în primele două luni din 2025, vânzările de bunuri de consum cu amănuntul au depășit 8,37 trilioane de yuani, depășind estimările inițiale.
De unde vine această încredere?
Potrivit profesorului Wang Xiaosong de la Universitatea Renmin din China, există două motive principale: pe de o parte, economia se dezvoltă într-un ritm stabil, iar veniturile populației sunt în creștere; pe de altă parte, guvernul chinez a implementat politici menite să stimuleze consumul.
Această revigorare a pieței de consum nu aduce beneficii doar Chinei, ci și companiilor străine care operează pe această piață. Vicepreședintele Panasonic, Tetsuro Homma, a subliniat că datorită politicilor de subvenționare, vânzările de frigidere ale companiei în China au crescut cu peste 60% față de 2023, iar cele de mașini de spălat cu 80%. Un reprezentant L’Oréal a declarat că mediul favorabil de consum din China contribuie la dezvoltarea sustenabilă a industriei cosmetice. La rândul său, Hock Tan, președintele Broadcom, a evidențiat faptul că stabilitatea și predictibilitatea politicilor economice chineze permit companiilor să facă estimări mai precise cu privire la această piață.

O piață cu un impact global
Cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, China este una dintre cele mai mari piețe de consum din lume. Un raport McKinsey estimează că, până în 2030, 91% din creșterea consumului global va fi generată de locuitorii urbani chinezi. De asemenea, 700 de orașe din China vor contribui cu aproximativ șapte trilioane de dolari la expansiunea consumului global, având o pondere de 30% în această creștere.
Pe măsură ce economia chineză trece printr-o tranziție către un model de dezvoltare bazat pe consum intern, impactul său asupra economiei globale va deveni și mai puternic. Investitorii străini sunt deja conștienți de această oportunitate, dovadă fiind proiectele demarate recent în China, cu o valoare totală de 33 de miliarde de dolari. Piața chineză continuă să fie un magnet pentru investițiile străine, consolidându-și rolul de motor al economiei globale.