Grație acestei mișcări tactice – în opinia unor analiști politici britanici, o adevărată «declarație de război» – Boris Johnson vrea să împiedice demersurile deputaților pentru adoptarea unui text de lege ce ar face imposibil un Brexit fără acord la sfârșitul lunii octombrie. El a dorit de asemenea să-și lase timp pentru negocierile tehnice cu Bruxellesul, începute deja miercuri, în vederea plecării din UE fără acord, fără a fi nevoit să gestioneze un al doilea front, în planul parlamentului britanic unde s-ar putea vota contra Brexitului fără acord.
O petiție online l-ar putea obliga pe Johnson să-și reconsidere planurile proprii.
Boris Johnson a decis miercuri să apese pe «butonul nuclear». Decizia de a suspenda lucrările parlamentului până la 14 octombrie este considerată în lumea politică londoneză drept «o adevărată declarație de război». Johnson a decis miercuri, brusc, să ceară suspendarea activității Camerei Comunelor, obținând inclusiv avizul Reginei Elisabeta a II-a. Ea a aprobat ordinul de suspendare a Parlamentului începând nu mai devreme de luni, 9 septembrie, şi nu mai târziu de joi, 12 septembrie 2019, până pe 14 octombrie 2019 (…)”, se arată într-un comunicat oficial. Johnson are de acum mână liberă pentru a negocia cu Bruxellesul condițiile tehnice de plecare din UE mai bune decât, crede el, ar fi obținut Theresa May. Nu mai trebuie, astfel, să se ocupe de un război de gherilă parlamentar – lung și dificil – cu opozanții unui Brexit fără acord care începuseră deja să-și ascută săbiile în vederea luptei pentru împiedicarea unui astfel de scenariu.
«Lovitură de stat» contra Parlamentului
«Este un scandal constituțional…Este absolut evident că obiectivul suspendării este împiedicarea parlamentului de a dezbate dosarul Brexit și de a-și face datoria definind traiectoria țării», a declarat indignat John Bercow, președintele Camerei Comunelor. Opoziția laburistă l-a acuzat pe Boris Johnson de «lovitură de stat contra parlamentului». Liderul laburist Jeremy Corbyn , relatează «The Guardian», i-a cerut reginei o întrevedere, iar premierului să se explice în fața parlamentului.
O petiție online pentru blocarea «loviturii» lui Johnson
«Inițiativa» lui Johnson a avut efectul unei «bombe» în clasa politică și opinia publică britanică. Lira sterlină a pierdut imediat din valoare față de dolar și euro, iar strigătele împotriva încălcării democrației s-au multiplicat în ultimele ore denunțând «o reală lovitură de stat». Petiția difuzată online sub deviza «BlockTheCoup» ar putea forța liderii conservatori să-și reconsidere planurile. Pragul de 100.000 de semnături necesare pentru ținerea unei dezbateri parlamentare a fost rapid atins și imens depășit. Liberalii, laburiștii, ecologiștii, partidele naționaliste din Scoția și Țara Galilor… toți sunt de acord să stopeze, prin toate mijloacele de care dispun, un Brexit fără acord privind relațiile viitoare ale Londrei cu europenii. Ieșirea din această criză este imprevizibilă. Discuțiile la Bruxelles sunt într-un punct mort, europenii refuzând în continuare renegocierea acordului Brexit la care s-a ajuns în noiembrie anul trecut cu Theresa May. Jean-Claude Juncker, preşedintele înca în funcţie al Comisiei Europene, i-a reiterat premierului britanic că acordul Brexit deja existent nu va fi renegociat.
Guy Verhofstadt, reprezentantul Parlamentului European la negocierea Brexit, a denunţat, într-un interviu pentru «The Guardian», decizia premierului Johnson de a suspenda parlamentul, afirmând că este o acţiune „sinistră”. „Preluarea din nou a controlului asupra ţării nu a părut niciodată mai sinistră… Suprimarea dezbaterilor privind decizii profunde este improbabil să contribuie la o relaţie viitoare stabilă între UE şi Marea Britanie”, a subliniat Verhofstadt.