Noua rundă de negocieri din această săptămână David Frost – Michel Barnier are loc la Bruxelles. Uniunea Europeană speră încă la un climat de destindere.
Bruxellesul așteaptă ca noua rundă de negocieri privind viitoarele relații post -Brexit între UE și Regatul Unit să aducă o clarificare: fie Regatul Unit se angajează la un dialog adevărat, constructiv și dă dovadă de bunăvoință, fie negocierile evoluează către un eșec și perspectiva unui final „fără acord” va deveni tot mai probabilă. Cele patru mari dosare de blocaj sunt în continuare pe masă: pescuitul, regulile competiției echitabile (ajutoarele de stat), cooperarea judiciară și în domeniul poliției, guvernanţa generală a acordului (respectiv procedura de soluționare a conflictelor).
În ultimele săptămâni, premierul britanic Boris Johnson a încercat „o lovitură”, introducând un proiect de lege ce permite o „rescriere” unilaterală a unei părți din protocolul privind frontiera în Irlanda de Nord, atașat la acordul de plecare din UE, semnat de însuși Boris Johnson. Un astfel de demers este contrar dreptului internațional. Cei 27 membri ai UE au decis să nu intre în această escaladare a disputelor. Michel Barnier s-a disociat de negocierile cu Regatul Unit pe capitole ce țin de competențele altor comisari europeni. Michel Barnier a evitat astfel să cadă în cursa ce o pregătea probabil Johnson pentru a arunca vină pentru o eventuală ruptură asupra UE. Deci, câtă vreme legea lui Johnson privind piața internă ce privește Irlanda de Nord – condamnată și de Statele Unite – nu este promulgată, nu există sub aspect juridic și Bruxellesul nu o ia în considerare. Traseul adoptării legii respective ar putea dura până în luna noiembrie, cu „șanse” să se înece în Camera lorzilor, spun chiar surse apropiate negociatorilor britanici.
Iluzii privind perspectiva negocierilor
La Londra, este semnalată o oarecare schimbare a tonului. Boris Johnson își justifică legea privind piața internă prin existența – în prevederile acordului Brexit inițial – a riscului unui „blocus alimentar” contra Irlandei de Nord din partea UE. Concomitent, oficiali guvernamentali britanici pretind că prevederile legii Johnson privind piața internă sunt în realitate doar „un filet de securitate”, utilizate doar în cazul pericolului invocat.
Dacă la 1 octombrie autoritățile europene constată că proiectul de lege britanic litigios nu este retras, vor trebui să ofere un răspuns. Următoarea reuniune a comitetului mixt ar urma să aibă loc cel mai târziu în primele zile ale lunii octombrie. Va fi un nou prilej de calmare a jocului dacă, între timp, Michel Barnier și David Frost înregistrează unele progrese la negocierile lor. Este, însă, puțin probabilă o astfel de evoluție, spun corespondenți de presă din Bruxelles, știut fiind că UE, Michel Barnier, nu-și modifică pozițiile de principiu în dosarele disputate, consemnate în acordul inițial semnat cu Boris Johnson (vezi pescuitul, tranzitul comercial în Irlanda de Nord, cooperarea juridică sau regulile concurenței echitabile).
Foto: By Asav – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77648319