În ultima săptămână a avut loc, practic, un du-te-vino între Londra și Bruxelles, tratative intense între guvernul britanic și Uniunea Europeană, în speranța obținerii de către dna Theresa May a unor modificări în textul acordului Brexit care să ofere mai multe garanții deputaților britanici în chestiuni cum ar fi frontiera irlandeză. Respectiv, asigurări – într-o formă expresă – că soluția din textul acordului este temporară, nu permanentizează legarea Marii Britanii de normele europene privind circulația mărfurilor. Presiunea este mare, termenul plecării Regatului Unit din UE, 29 martie, este foarte aproape și pericolul unui Brexit fără acord înspăimântă toată lumea. Este evocată inclusiv posibilitatea amânării, pentru o scurtă perioadă, a datei plecării din UE.
În ultimele zile, am asistat la o defilare aproape neîntreruptă între Londra și Bruxelles a personalităților britanice implicate în dosarul Brexit. Toate eforturile au fost concentrate în direcția obținerii unor modificări în textul acordului final care să răspundă «pretențiilor» deputaților britanici pentru a-și da votul de ratificare înainte de 29 martie. Miercurea trecută, seara târziu, a sosit la Bruxelles premierul Theresa May pentru a purta discuții cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și cu negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier. Joi s-au deplasat la Bruxelles liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, ministrul britanic însărcinat cu dosarul Brexit, Stephen Barclay și procurorul general britanic, Geoffrey Cox, principalul consilier juridic al guvernului britanic.
Poziția oficială a guvernului britanic, cel puțin în aceste ore, rămâne concentrată pe obținerea unor modificări în textul acordului Brexit la care a ajuns Theresa May cu Bruxelles-ul. De cealaltă parte, Uniunea Europeană nu dorește schimbată nici măcar o literă în textul propriu-zis al acordului. Acceptă însă ideea unor formulări noi în declarația politică ce însoțește acordul, modificări care – spun oficialii europeni – oferă destule garanții deputaților britanici, inclusiv în privința frontierei irlandeze. Cu toate acestea, joi și vineri, la Bruxelles au apărut declarații ce conțin nuanțe noi în poziția unor oficiali europeni. Chiar dacă, după convorbirile de miercuri și joi de la Bruxelles, atât Juncker cât și liderul laburist Corbyn s-au arătat mai degrabă pesimiști în ceea ce privește posibilitatea evitării unui Brexit fără acord. Dimpotrivă, Theresa May, ministrul său Stephen Barclay și procurorul general britanic Geoffrey Cox au dat senzația că, în fine, a fost deschis «un nou front», sperat și de europeni: remodelarea declarației politice, adică textul-anexă la acord în care sunt conturate negocierile de după Brexit. Acest nou text al declarației politice, spun surse apropiate negociatorilor britanici, ar putea preciza textual că «filetul de securitate» la frontiera irlandeză «are vocație temporară». Un astfel de text va servi foarte bine doamnei May să revină în Camera Comunelor pentru a cere din nou votul asupra acordului de plecare din UE.
Michel Barnier nu exclude o amânare de scurtă durată a ieșirii Regatului Unit din UE
Negociatorul-șef din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat vineri că nu exclude o amânare a datei plecării Regatului Unit din UE, fixată pentru 29 martie, dar precizează că o astfel de decizie este de competența liderilor europeni. Nu avem nevoie de mult timp. Acum avem nevoie de decizii și ca «fiecare să-și asume responsabilitățile ce-i revin». Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost de părere că dacă guvernul britanic va cere extinderea discuțiilor privind dosarul Brexit, nimeni în Europa nu s-ar opune. Este bine știută situația de la Londra unde Theresa May nu reușește să obțină o majoritate în Camera Comunelor care să ratifice acordul (de 600 pagini) încheiat de domnia sa cu Comisia Europeană. Ratificarea lui, se știe, se împiedică în special de chestiunea frontierei irlandeze și de cea a relațiilor viitoare cu Republica Irlanda. La aceste probleme se lucrează în continuare, Londra așteptând totuși un minimum de concesii de la Bruxelles.