Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Simona Bucura Oprescu (PSD), ministrul Muncii, a repetat, miercuri, că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării: „Se păstrează pe principiul pensiei celei mai favorabile, se păstrează cuantumul în plată”.
Aceasta a mai afirmat că Arhivele Naționale și Consiliul Concurenței verifică, la cererea ministerului, deținătorii privați de arhive, care ar trebui să elibereze adeverințele pentru pensionari. Asta deoarece firmele de arhivare percep sume foarte mari și există suspiciunea că s-au înțeles la prețuri.
Bucura Oprescu: Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile
„Pentru pensionarii ale căror unități, ai căror angajatori au încetat activitatea și arhivele acelor angajatori au fost preluate de deținătorii privați de arhive, aceștia trebuie să se adreseze acestor deținători de arhive. Este foarte important ca aici pensionarii să-și cunoască drepturile și, cunoscând aceste drepturi, la rândul dânșilor, să fie atenți cu privire la modul cum le sunt calculate costurile pentru eliberarea acestora.
Ministerul Muncii a redirecționat la Arhivele Naționale și la Consiliul Concurenței petițiile primite de la pensionari în care aceștia sesizau faptul că, pentru eliberarea adeverințelor de către deținătorii privați de arhive, unele costuri sunt foarte mari.
Am avut petiții de la pensionari pe care le-am redirecționat celor de la Arhivele Naționale, entitate publică care autorizează și verifică deținătorii privați de arhive, pentru verificări. În urma verificărilor s-au constatat și situații în care deținătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverințelor mai mare sau un cunatum nejustificat.
Dar, de asemenea, în urma petițiilor pe care le-am primit de la pensionari noi am sesizat și Consiliul Concurenței, astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deținătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura Oprescu, pentru TVR.
Cât îi costă pe pensionari să facă rost de adeverințe din arhive
Un milion de vârstnici ar putea primi bani în plus la pensie dacă vor dovedi cu adeverințe că au avut și alte venituri decât cele permanente, înainte de 2001, precum sporuri, prime sau bonusuri.
Numai că taxele percepute de firmele de arhivare sunt uriașe. Conform calculelor Blocul Național Sindical (BNS), suma totală poate ajunge aproape de 3.000 lei.
„Peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime pentru că sunt prea scumpe! De exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA).
Dacă 1 din 5 pensionari ar plăti această sumă medie pentru accesarea documentelor de vechime discutăm la nivel național de o afacere de jumătate de miliard de euro”, acuză BNS.
Madama de la munca zice adevarul, ACUM nu le scade pensia de 2 lei. Dar”uita” sa le zica amaratilor un lucru simplu, PENSIILE LE VOR SCADEA LA FIECARE INCEPUT DE AN, PRIN NEINDEXARE CU RATA INFLATIEI. SI NU UN AN, VREO 5 ANI DE ACUM INCOLO. Intre timp, guvernul ei a aprobat si mai da inca vreo 12 miliarde tribut stapanilor SUA, aia care i au cocoțat in scaune. Pardoooooon se n7meste achizitie de fier vechi-armament inutil.
Oameni lasati la voia sortii.
Casa de Pensii nu a fost in stare sa-si digitalizeze arhivele, firmele de IT care administreaza sistemul sunt schimbate in functie de interesele politice. De asemenea CNPP nu s-a implicat pentru securizarea documentelor de vechime provenite de la firmele care s-au lichidat. Frauda este imensa la adeverintele de vechime, la perioadele lucrate de sezonieri sau la santiere nationale, care au disparut.
Nu spune nimeni cate dosare de pensii nu s-au gasit in arhive, cate nu au putut fi preluate de sistemul informatic.
Cum s-au recalculat dosarele care aveau drepturi de pensie stabilite de expertii de la instantele de judecata?
O mare degringolada, provocata de faptul ca incapabilul presedinte CNPP este liberal, iar ministerul muncii este condus de psd, rezultatul : nicio comunicare. Nu stricam algoritmul politic si mentinem imbecilii in functii!
Cred ca au existat si erori ,dar am citit despre o persoana care avea 12 ani lucrati si avea pensie de aproape 2200 si acum s-a redus la 1300 lei,pai cum sa ai 2200 la 12 ani lurati cand sunt persoane cu 33ani lucrat si o pensie de 1500,la majoritatea celor scazute cred ca s-a facut greseli la inceputul pensiei si acum s-a gasit greseala !