În acest an se împlinesc 30 de ani de la organizarea primei reuniuni informale a liderilor din cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Mulți se gândesc la ce cale ar trebui să urmeze regiunea pentru a fi realizați următorii 30 de ani de aur. La cea de-a 30-a reuniune informală a liderilor APEC care a avut loc vineri la San Francisco, președintele Chinei, Xi Jinping, a solicitat eforturi comune pentru creșterea de calitate a regiunii și a promis că China va oferi noi oportunități de modernizare a țărilor lumii, prin propria sa dezvoltare.
În ultimele trei decenii, nivelul taxelor vamale din Asia-Pacific a scăzut de la 17% la 5%, contribuția la creșterea economiei mondiale a ajuns la 70%, iar veniturile medii pe cap de locuitor au crescut de peste patru ori și cel mai important este că un miliard de oameni au scăpat de sărăcie.
În spatele acestor miracole, se găsesc două aspecte importante. Primul este „platforma principală”. În calitate de forum important de cooperare economică din regiune, APEC a impulsionat integrarea economiei regionale și transformarea regiunii în centrul creșterii economiei mondiale. Celălalt aspect relevant este „aspirația originală”. APEC s-a înființat la puțin timp după încheierea Războiului Rece, când globalizarea economiei a câștigat treptat teren. De la început, entitățile economice au căzut de acord să sară peste mentalitatea veche de confruntare între diferite tabere și de jocul cu sumă nulă, pentru a promova dezvoltarea economiei și a asigura bunăstarea popoarelor din Asia-Pacific, prin cooperarea economică și integrarea economiei regionale.
După 30 de ani, s-au făcut transformări colosale pe plan mondial. Asia-Pacific a devenit regiunea în care economia globală are cea mai mare vigoare, dar totodată regiunea are în față și curentul contra globalizării, a dezvoltării dezechilibrate, manipulările geopolitice, schimbările climatice și alte probleme. O țară face propaganda în Asia-Pacific pentru decuplare și confruntare între tabere, practică ce a adus prejudicii dezvoltării regionale. Într-un asemenea context, propunerea de „aspirație originală, solidaritate și cooperare mână în mână pentru creșterea de calitate în Asia-Pacific” , lansată de președintele Xi la actualul summit APEC, corespunde tendinței de dezvoltare a epocii și dorinței comune a popoarelor din regiune.
Directorul Centrului de studii APEC de la Universitatea Nankai, Liu Chenyang, a declarat că China are deja o înțelegere profundă a noțiunii „dezvoltare de calitate” datorită dezvoltării propriei economii și dorește să împărtășească experiența sa în regiunea Asia-Pacific, pentru ca tot mai multe entități economice din regiune să aibă dezvoltare comună. În Declarația Golden Gate dată publicității la finalul summitului, s-a subliniat că se vor depune eforturi pentru includerea flexibilității, sustenabilității, conectivității, inovațiilor și incluziunii în prioritățile regiunii.
La actualul summit, președintele chinez a menționat necesitatea de a stimula dezvoltarea economiei prin inovații și dezvoltare ecologică, precum și orientarea corectă a cooperării în Asia-Pacific. China a lansat construcția de sate digitale, firme cu identități digitale, agricultura ecologică, orașe durabile și emisii scăzute de carbon, care vor da energie dezvoltării regiunii.
Creșterea de calitate a regiunii Asia-Pacific necesită coordonarea și cooperarea, mai ales marile puteri trebuie să-și asume responsabilitățile pentru a fi model în asigurarea stabilității lanțului industrial și celui de aprovizionare globală, cât și răspunderea comună la problemele globale.
Consensul realizat la întâlnirea liderilor chinez și american de la San Francisco a oferit certitudine și stabilitate lumii volatile. „Trebuie apărate comerțul și investițiile libere și deschise. Ne opunem politizării problemelor comerciale și utilizarea lor ca arme sau a se abuza de ele cu pretextul securității naționale.” Propunerile președintelui Xi la summitul APEC poartă o semnificație reală.
Fiecare țară are propria sa soluție pentru realizarea creșterii de calitate în Asia-Pacific, dar este nevoie de un consens în multe probleme esențiale. De exemplu, menținerea deschisă a regiunii, asigurarea poziției de platformă principală a APEC în cooperarea regională. În următorii 30 de ani, China se angajează în promovarea modernizării în stil chinezesc și va continua să contribuie la creșterea calitativă a regiunii Asia-Pacific, la realizarea Viziunii Putrajaya 2040, oferind mai mult elan procesului de modernizare a lumii. Din trecut în prezent și până în viitor, Asia-Pacific trebuie să fie o platformă reciproc avantajoasă.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV