Eisberg România, cel mai mare producător local de salate, a încheiat recent, cu succes, procesul de audit realizat de cel mai prestigios program de standardizare a calității din domeniu, British Retail Consortium (BRC).
„Practic, dacă obții o certificare BRC, clientul știe că salatele Eisberg sunt ce poți cere mai mult în materie, ținând cont de rigorile legislative și de propriile exigențe ale auditului”, explică Gabriela Boldeanu, directorul de Calitate și Siguranța Alimentului de la Eisberg.
D-na Boldeanu a continuat precizând că „auditorii de certificat BRC verifică aproape totul – de la detalii care țin de sămânță și felul în care e crescută planta la ferma furnizorului, la cum o transportăm către client. Asta, desigur, trecând prin tot procesul nostru de selectare, spălare, depozitare și ambalare. Există standarde impuse de autoritatea de control de stat, standarde valabile în toată Uniunea Europeană, pe care noi le respectăm a priori. BRC oferă standarde și exigențe suplimentare, iar noi, Eisberg, suntem un producător de salate și alte legume ambalate – cu dimensiune și anvergură locală, cu distribuție națională, dar cu ADN elvețian. Asta înseamnă că rigoarea, precizia și atenția la detalii ne definesc și ne reprezintă. Iar când faci acest exercițiu – mă refer la audit – în mod repetat, astfel de condiționări sfârșesc prin a deveni «normalul» organizației”.
Pentru un producător din industria alimentară, cum este Eisberg, siguranța produsului este esențială. Iar proceduri ce au devenit oarecum familiare marelui public recent, în contextul pandemiei pe care o traversăm, reprezintă doar o mică parte din „normal”.
„Trei lucruri ne spun că facem bine ce facem – încrederea clienților, răspunsul consumatorilor și auditarea”, mai adaugă inginerul chimist Gabriela Boldeanu.
Eisberg România împlinește anul acesta 25 de ani de existență și va marca aniversarea prin finalizarea procesului de retehnologizare și mărire a spațiiilor de producție, investiție în valoare de 6 milioane de euro, care a fost demarată în 2019.
Standardul BRC este recunoscut de Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentară (GFSI), un program care urmărește să armonizeze standardele internaționale de sănătate alimentară cu sprijinul celor mai mari producători și retaileri de alimente din lume. Prin urmare, recunoașterea GFSI înseamnă că standardul BRC poate fi folosit pentru a întruni cerințele acestor mari jucători printr-un sistem unic, recunoscut internațional, de management al siguranței alimentare. Stadardul BRC este recunoscut internațional și oferă un raport și o certificare acceptate de către clienți, în locul propriilor exerciții de audit. Asta aduce cu sine reducerea de timp și de costuri. BRC acoperă și calitatea, și igiena, și siguranța produsului.