Donald Trump și Joe Biden au intrat, începând de luni, 7 septembrie, în ultima etapă, intensă, a campaniei pentru prezidențialele americane din 3 noiembrie. „Prost” contra „laş” sunt atributele pe care și le-au schimbat cei doi candidați în discursurile rostite de „Ziua Muncii” în Statele Unite.
Candidatul democrat, Joe Biden, și-a trimis coechipiera Kamala Harris, iar Donald Trump pe coeechipierul său Mike Pence în două state care pot juca un rol-cheie la scrutinul din 3 noiembrie – Wisconsin și Pennsylvania. Nedorind să rămână pe tuşă, Donald Trump, devansat în sondajele de opinie, a convocat luni o conferință de presă surpriză la Casa Albă. „Biden”, a lansat Trump, “vrea să livreze țara noastră virusului, Biden vrea să livreze familiile noastre hoardelor violente ale extremiștilor de stânga, vrea să livreze locurile noastre de muncă Chinei… China profită de oameni proști, unul dintre aceștia fiind Biden”.
Joe Biden s-a deplasat luni în Pennsylvania pentru a se întâlni cu liderii sindicatelor, printre ei aflându-se și puternicul președinte al celei mai mari federații americane AFL-CIO, Richard Trumka. Nu s-a lăsat mai prejos cu „calificativele” la adresa lui Trump. „Donald Trump”, a spus între altele Biden în declarațiile sale, „a fost prea laş pentru a ataca Covid-19, fiindu-i frică de o prăbușire la Bursă”.
Un cocktail exploziv
Evenimentele recente arată că, lovite dur de pandemia Covid-19, care până acum a răpus peste 185.000 de vieți omenești, Statele Unite sunt zguduite de asemenea de o mișcare istorică de proteste împotriva rasismului și a violențelor poliției, care nu o dată au degenerat în adevărate revolte. Dimpotrivă, în statul Oregon au avut loc luni manifestații pro-Trump, cu participarea a peste 300 de vehicule. Un cocktail potențial exploziv, așa cum s-a întâmplat recent la Portland și Kenosha din statul Wisconsin, unde poliția a mers până la folosirea armelor, lovind în afro-americani.
Pe acest fond, Donald Trump și-a axat campania inclusiv pe sloganul „lege și ordine”. Lansând perspectiva unui iminent vaccin anti-coronavirus, Donald Trump i-a acuzat pe Joe Biden și pe Kamala Harris de politizarea cercetărilor în curs pentru punerea la punct a unui vaccin, după ce doamna Harris a afirmat chiar că nu crede nimic din ceea ce spun republicanii.
Sondaje „strânse” în state-cheie
După atâtea luni de izolare, de deplasări limitate, agenda în teren a lui Joe Biden (77de ani) este în continuare mai „lejeră” decât cea a lui Donald Trump care, la cei 74 de ani ai săi, organizează discursuri în aer liber, cu participarea a sute de simpatizanţi și gata să ofere răspunsuri jurnaliștilor. Comentatori politici americani consideră însă că această campanie „în surdină” l-a avantajat pe Joe Biden , ajungând să-l egaleze și chiar să-l devanseze în sondaje pe Trump chiar în state altădată majoritar pro-republicane. Sondajele sunt însă prea „strânse” în state-cheie, de regulă decisive în scrutinurile prezidențiale americane. Toată lumea își amintește de „surpriza” creată de Donald Trump în 2016, când – este adevărat că la diferențe foarte mici – a ieșit învingător.