În finala mică, Letonia a produs surpriza și a câștigat meciul cu SUA în overtime, după un scenariu tras la indigo după cel din meciul Germania – SUA: după două reprize, scorul era 3-3, iar golul decisiv a venit în prima repriză de prelungiri.
Toată lumea hocheiului aștepta cu sufletul la gură finala mare, dintre favoriții canadieni și outsiderii germani, care însă au arătat că nu mai pot fi cotați cu șansa a doua, indiferent de adversar.
Imagini cu fanii canadieni înainte de meci… (sursa foto: captură Youtube)
Echipa Germaniei a început fantastic finala și, în min. 8, J. Peterka a deschis scorul după o acțiune pe extrema stângă și un șut care l-a surprins pe portarul Montembeault. Mai mult, nemții au beneficiat și de o superioritate numerică în urma unei contestații nereușite a antrenorului canadian.
Reprezentanții ”Frunzei de arțar” au reacționat însă pe măsura renumelui și, doar câteva minute mai târziu, au egalat prin Samuel Blais, care a sancționat o inexactitate în jocul adversarilor.
În continuare jocul a fost echilibrat, după prima repriză fiind foarte greu de făcut un pronostic asupra rezultatului final.
Nici în repriza a doua nu s-a desprins vreo echipă: ocaziile au fost împărțite, germanii punctând în cele din urmă prin D. Fischbuch, care a finalizat un contraatac, iar lucrurile păreau să se întoarcă în favoarea celor care au realizat cele mai multe surprize la această ediție a CM. Un jucător german comite însă o agățare cu crosa în cel mai nepotrivit moment pentru echipa sa, care încerca să intre la pauza a doua în avantaj, mutând presiunea pe adversar.
Simțind că jocul le poate scăpa de sub control, în superioritate, canadienii atacă furibund și, deși șuturile lor nu fac decât să-l evidențieze pe portarul Niederberger, aflat într-o formă de zile mari, bravul goalkeeper german a trebuit totuși să se recunoască învins la devierea din apropiere a lui Crouse, la care nu a mai avut cum să intervină.
…și cu cei germani (sursa foto: Captură Youtube)
Intrând în repriza a treia la egalitate (2-2), ambele echipe au căutat lovitura ce se putea dovedi decisivă, iar cei care au reușit să puncteze au fost canadienii, tot prin Blais, care a înscris din apropiere la o fază prelungită de atac.
Meciul a fost decis de golul marcat în minutul 12 de Toffoli, la probabil singura fază la care Niederberger a avut partea sa de vină. Ulterior, Laughton a mai înscris o dată în poarta goală, germanii forțând superioritatea.
Concluzionând, putem spune că echipa Canadei s-a dovedit mai bună și mai experimentată, dar diferența nu s-a făcut decât în repriza a treia, până atunci elevii lui Harold Kreis făcând față cu brio unei finale în care au întâlnit cel mai puternic adversar pe care puteau să-l întâlnească.
Ce ar fi de remarcat la această ediție a CM?
Foto: captură Youtube
– A fost o competiție destul de echilibrată, chiar și echipele mai slabe având evoluții de remarcat măcar într-un meci sau două din cele disputate.
– Din punct de vedere al rezultatelor, totul a mers în liniile anticipate, până aproape de final, când au început să apară marile surprize.
– Spectacolul a fost la el acasă, neexistând meciuri plictisitoare sau jucate ”au ralenti”, iar suspansul nu a lipsit.
– Însă cel mai interesant mi se pare că două dintre medaliate, respectiv Germania (argint) și Letonia (bronz) au avut înfrângeri pe linie la debutul competiției, recuperând spectaculos după aceea un handicap peste care numai o echipă valoroasă poate să treacă.
(Reamintim: Germania a suferit trei înfrângeri la debut, după care au urmat patru victorii în faza grupelor și încă două în fazele eliminatorii, iar Letonia a înregistrat două înfrângeri, printre care și un usturător 0-6 cu Canada, după care a obținut cinci victorii în grupe, au eliminat Suedia în sferturi, au pierdut la Canada în semifinale, dar au învins SUA în meciul pentru locul 3).
Campionatele Mondiale de hochei cresc din ce în ce mai mult în interes și spectaculozitate.
Ediția viitoare, din 2024, va avea loc în Cehia și suntem convinși că iubitorii hocheiului vor avea ce vedea, iar reprezentativa țării-gazdă, poate, va reveni în prim-planul unui sport în care are o mare tradiție, dar în ultimul deceniu nu a câștigat decât două medalii de bronz (2012 și 2022).