Căderea părului este o problemă frecventă. Este normal să pierdem zilnic câteva zeci de fire de păr, deoarece acesta dispune de un proces natural de regenerare. Totuși, atunci când părul cade mai mult decât înainte sau în smocuri, poate fi vorba de o problemă de sănătate, cum ar fi alopecia.
Aceasta apare în special din cauza factorilor genetici și înaintării în vârstă, însă și din cauza stresului sau utilizării excesive a produselor și dispozitivelor de hairstyling. Atunci când te confrunți cu problema căderii părului, trebuie să iei măsuri cât mai repede, pentru a preveni apariția zonelor de chelie. Află mai multe despre căderea părului, când e nevoie să mergi la doctor și cum să ajuți regenerarea părului.
Cauzele căderii părului
Conform American Academy of Dermatology căderea părului poate avea la bază diverse cauze [1]:
Factori ereditari
Ereditatea este cea mai comună cauză a căderii părului, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Factorii genetici produc micșorarea foliculilor din care se dezvoltă firele de păr, ceea ce duce la oprirea creșterii acestora. Deși acești factori cauzează pierderea părului la o vârstă mai înaintată, nu este exclus ca această problemă să apară încă din adolescență. Un tratament adecvat poate încetini sau opri căderea părului și îl poate chiar regenera.
Îmbătrânirea
Odată cu procesul de îmbătrânire, toate țesuturile din corp se modifică. Foliculii de păr au și ei de suferit, iar părul nu mai crește la fel ca înainte.
Alopecia
Alopecia areata este o boală autoimună, în care organismul atacă structurile proprii. Foliculii de păr sunt distruși de propriul sistem imun, ceea ce duce la căderea părului, chiar și a celui de pe corp. Tratamentul poate ajuta la regenerare.
Tratamentul împotriva cancerului
Chimioterapia (tratamentul medicamentos) și radioterapia (terapia cu radiații) sunt tratamente utilizate pentru vindecarea cancerului, care însă pot duce la pierderea părului. Totuși, după încetarea tratamentului părul crește la loc.
Stresul
Stresul cronic, precum și cel legat de naștere, de o intervenție chirurgicală de o afecțiune gravă sau de moartea unei persoane apropiate pot cauza pierderea părului într-un ritm rapid.
Coafarea excesivă
Îngrijirea necorespunzătoare a părului cu produse de styling sau latemperaturi ridicate poate duce la deteriorarea foliculului de păr. Prinderea strânsă a părului în coadă de cal este un alt factor care contribuie la căderea părului prin tracțiune – nu se regenerează.
Dezechilibre hormonale
Unele afecțiuni produc fluctuații hormonale iar cest lucru poate favoriza căderea părului.
Infecție
Infecția [4] la nivelul scalpului poate produce căderea părului. În caz de infecție, se pot observa eczeme pe suprafața scalpului. Tratarea infecției poate opri căderea părului.
Când mergi la medic
Consultul medical este necesar atunci când [2]:
- Căderea părului este o problemă persistentă și apare anxietatea cu privire la acest lucru.
- Observi retragerea liniei părului în partea din față care poate cauza pierderea permanentă a părului.
- Observi căderea mai multor fire de păr decât de obicei, în timpul spălării sau pieptănării.
- Pierderea părului este bruscă și neuniformă (zone de chelie).
Metode de tratament
Identificând cauza căderii părului se poate recurge la un tratament împotriva căderii părului [3]. De asemenea, în ceea ce privește căderea părului de cauză ereditară, se poate administra un tratament medicamentos. Acesta poate fi topic, cu aplicare pe scalp (minoxidil soluție sau spumă) sau oral, , în funcție de recomandarea medicului. Căderea părului de cauză ereditară ar putea fi tratată și cu terapia laser.
În cazul pierderii permanente a părului, poate fi nevoie de un de transplant de păr, care se realizează chirurgical.
Metode de mascare a pierderii părului sunt:
- Extensiile de păr;
- Perucile;
- Coafurile care ascund golurile;
- Tunsoarea zero;
- Produsele care conferă volum părului.
Așadar, căderea părului poate avea la bază o afecțiune sau poate fi consecința obiceiurilor nesănătoase de îngrijire a părului. Mergi la medic cât mai repede după ce observi semnele pierderii părului, astfel încât să previi agravarea acestei probleme.
Referințe:
[1] Hair Loss: Who Gets and Causes. www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/causes/18-causes.
[2] “Hair Loss.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 22 May 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926.
[3] “Hair Loss.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 22 May 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932[4] “WebMD. Hair Loss: Infectious Agents. WebMD. Published August 25, 2005.” https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/infectious-agents#3