Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley au părăsit sâmbătă Stația spațială internațională (ISS), la bordul capsulei Crew Dragon construită de grupul Space X al antreprenorului Elon Musk, cu destinația Terra, la capătul unui sejur în spațiu de două luni de zile. Se știe de acum că cei doi americani sunt primii care au ajuns la bordul ISS cu un aparat de producție americană. Este singurul înregistrat în ultimii zece ani, în cadrul unui parteneriat între societatea privată SpaceX și NASA.
Desprinderea de ISS și angajarea capsulei pe „o traiectorie sigură” a avut loc sâmbătă la ora 23,34 GMT, iar amerizarea a fost programată pentru duminică ora 18,41 GMT, în Golful Mexic, în largul orașului Pensacola (situat în nordul statului Florida), sau în fața Panama City, în cazul în care marea va fi prea agitată și vântul prea puternic.
Într-o declarație făcută înaintea plecării spre Terra și după ce și-au luat rămas bun de la cei doi astronauți ruși aflați deja la bordul ISS, americanul Bob Behnken a afirmat că momentul cel mai important și dificil la lansarea lor spre ISS a fost amplasarea pe orbită, dar „acum cel mai important este să revenim cu bine acasă”, subliniind că și aceasta este o „operațiune delicată”.
SpaceX a promis NASA șase zboruri cu echipaj uman la bord către ISS
NASA a comandat societății SpaceX, care începând din 2012 a trimis materiale către ISS, crearea unui nou „taxi” spațial și, dacă actuala misiune este certificată „sigură”, americanii nu vor mai depinde de ruși pentru a accede în spațiu. Pentru 3 miliarde de dolari acordați începând din 2011, în cadrul unui contract, SpaceX a promis NASA șase zboruri dus-întors către ISS, cu patru astronauți la bord.