Catastrofele meteorologice s-au multiplicat considerabil în ultimii ani, odată cu schimbările climatice tot mai rapide. Caniculele, inundațiile, valurile de frig și alte evenimente climatice extreme au ucis în ultimii 40 de ani 142.000 de europeni și au provocat daune în valoare de aproape 510 miliarde de euro pe vechiul continent, se arată în raportul Agenției europene a mediului (AEE) dat publicității joi, 3 februarie. Evenimentele climatice, în principal caniculele, dar și valurile de frig, secetele și incendiile în păduri poartă răspunderea pentru 93% din numărul total al morților și pentru 22% din pagubele financiare provocate, relevă bilanțul mai sus menționat, întocmit pe baza pierderilor cauzate de catastrofele din întreaga lume. Numai canicula din 2003, singură, a provocat moartea a circa 80.000 de persoane (57% din total) în 32 țări europene studiate, între care cele 27 state membre ale UE, Turcia și Regatul Unit.
Germania, Franța și Italia – cele mai afectate
Dacă pierderile în oameni au fost ceva mai reduse ca urmare a caniculei, inundațiile au fost catastrofele cele mai costisitoare în bani (44% din factura totală), mult înaintea furtunilor (34%), relevă raportul AEE. Câteva evenimente foarte grave concentrează grosul bilanțului: 3% din catastrofele recenzate sunt responsabile pentru circa 60% din costul financiar al catastrofelor din perioada 1980-2020. La nivel național, Germania este țara europeană care a suferit cel mai mult – 42.000 de morți și pierderi financiare de 107 miliarde de euro. Urmează Franța, cu 27.600 morți și pierderi de 99 miliarde de euro, și Italia, cu 21.600 morți și pierderi în valoare de 90 miliarde euro. Catastrofele precum cutremurele de pământ și erupțiile vulcanice nu sunt incluse în cifrele de mai sus, întrucât nu sunt de natură meteo.
În perspectivă, o creștere a riscurilor în Europa
Pentru Europa, AEE constată că datele referitoare la ultimii 40 de ani nu permit o concluzie certă privind o creștere a acestor fenomene legate de schimbările climatice, dar pare clar faptul că riscurile se vor multiplica în viitorul apropiat. Modelele climatice prognozate includ evenimente mai frecvente și mai grave, incluzând inundații, alunecări de terenuri, secete sau incendii ale pădurilor. Pentru anumite tipuri de fenomene , cum ar fi furtunile nontropicale, semnalul climatic în Europa nu este clar și nici sigur că ar putea crește. Dar, pentru alte fenomene, cum ar fi secetele (nu numai în zona mediteraneană, ci în cea mai mare parte a regiunilor Europei), previziunile climatice indică o intensificare.
Sistemul asigurărilor, prea puțin dezvoltat
Măsurile recomandate de AEE atât la nivel individual, cât și la cel al statului sunt esențiale pentru evitarea riscurilor legate de fenomenele extreme și pentru limitarea pagubelor. După 2005, canicule similare au cauzat mai puțini morți ca urmare a unor măsuri de adaptare: instalarea de climatizoare, bazine cu apă. Doar 23% din bunurile distruse de calamitățile naturale fuseseră anterior asigurate în Europa. Iar disparitățile au fost enorme: erau asigurate doar 1% în România și în Lituania, față de 55% în Olanda sau 56% în Danemarca.
World WEATHER – Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red (heavenly definition). Albul si rosul sunt culorile principale din dormitorul Casei Raiului in care stau, chintesenta intregii Creatii.
VREMEA – Mainile verzi ale Lui Hristos si Elia (definitie cereasca). Verzi sunt stelele si pietrele fosforescente din dormitorul Casei Raiului si tot verde as vrea sa-i fac fatada, dar nu cred c-o mai fac din cauza „tratamentului”.