Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Curtea Constituțională a anunțat, miercuri, că unele articole din legea pensiilor de serviciu au fost declarate neconstituționale și că actul normativ se va întoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR.
„Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincții.
Legea criticată introduce, astfel, o impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge, practic, la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.
Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții, conform articolului 147, alineatul 2, din Constituție”, a declarat Marian Enache, președintele Curții Constituționale.
Era de asteptat ca vinovatul principal de proliferarea pensiilor speciale (PSD) va croi o lege care sa fie usor respinsa de CCR – institutie cu 9 judecatori din care 4 au fost nominalizati de PSD.
Acum PSD joaca drama ‘noi am incercat sa taiem pensiile speciale’ si va da vina pe CCR