Sărbătorile de iarnă se apropie, iar dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru serbarea Crăciunului sau nu ai găsit încă o destinație care să fie pe placul tău, zona Deltei Dunării poate fi o locație care te va surprinde într-un mod foarte plăcut. Iată și de ce anume:
Mozaic etnic, tradiții vechi și povești de viață
Zona Dobrogei cu perla ei, Delta Dunării, este una dintre puținele regiuni ale țării noastre unde conviețuiesc mai multe grupuri etnice și anume români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, bulgari, ucraineni. Deși se află într-un areal geografic restrâns, fiecare comunitate și-a păstrat identitatea sa culturală, astfel încât în zona Deltei Dunării sărbătorile Crăciunului sau Nașterea Domnului Iisus Hristos sunt prăznuite de către creștini de două ori, adică pe rit nou, în 25 decembrie, sau pe rit vechi (respectă calendarul neîndreptat – iulian), în 7 ianuarie, fiecare cu specificul său tradițional.
Obiceiurile și tradițiile de iarnă din comunitățile Deltei Dunării au foarte multe asemănări cu cele din alte zone ale țării, însă frumusețea celor din zona dobrogeană este una aparte, datorită costumelor populare specifice fiecărui grup etnic, a versurilor și melodiilor, dimpreună cu formele ritualice de colindat moștenite din bătrâni. Colindatul începe dimineața în Ajunul Crăciunului și se termină noaptea târziu, iar grupurile de colindători sunt formate din copii, tineri, respectiv adulți.
Multe sate din Deltă sunt izolate, dar frumoase prin simplitatea lor. La fel și oamenii, cei mai mulți pescari și de vârstă înaintată poartă cu ei adevărate povești de viață, întâmplări mai puțin cunoscute, legende ale Deltei Dunării, dar și vechi meșteșuguri care azi nu se mai practică.
Zonă favorabilă relaxării
Zona Deltei Dunării te ajută să evadezi din tumultul orașului și să te bucuri de o vacanță în natură, unde să te încarci pentru o lungă perioadă. Este o vorbă a oamenilor din Deltă: „odată ce ai ajuns aici, vei dori să te întorci cât mai des”, deoarece, fiind departe de agitația cotidiană, te cufunzi în liniștea naturii, pe care o vei lua cu tine pentru mult timp.
Locuri de vizitat și activități de făcut
Unul dintre locurile spectaculoase ale Deltei este Pădurea Letea, o rezervație naturală din nordul Dunării care, datorită pădurii dense și a plantelor cățărătoare, este numită și „Jungla din Deltă”. Aici poți vedea una dintre rarele zone de pe continent unde aproape 2.500 de cai trăiesc în sălbăticie, motiv pentru care din anul 1938 a fost declarată arie naturală protejată. De aceea, Pădurea Letea este o rezervație care merită să fie vizitată.
Peisajul de iarnă al Deltei
Delta Dunării este la fel de frumoasă și spectaculoasă iarna, nu numai în celelalte anotimpuri. Mai mult, în sezonul rece, apele Deltei pot fi văzute mai bine, datorită căderii vegetației mult prea dense din timpul celorlalte anotimpuri. Totodată, se mai pot face observații de păsări migratoare, mai ales prădătoare, care rămân în Deltă.
Delta Dunării, spre deosebire de alte zone ale țării, are clima mai blândă. Unii dintre localnici spun că este asemenea unei toamne târzii. De aceea, Dunărea, până la jumătatea lunii ianuarie, nu îngheață.
Pachete turistice accesibile
O vacanță de Crăciun în Delta Dunării este mai ieftină decât în alte zone, iar aceasta pentru că cei mai mulți aleg muntele. De aceea, furnizorii de servicii turistice oferă o gamă tot mai variată de oferte de cazare în Deltă de Crăciun, începând cu pachetele de cazare, gastronomia tradițională de Crăciun, dar și specifică zonei, apoi locuri de joacă pentru copii, itinerarii pe brațele Dunării și alte facilități.
Delta Dunării nu are parte de publicitatea stațiunilor montane sau a altor zone turistice, însă frumusețea ei, dimpreună cu calitatea de a fi rezervație a biosferei, constă tocmai în evitarea ca aglomerația urbană să se mute în mijlocul naturii. De aceea, petrecerea zilelor de Crăciun în Delta Dunării îți oferă atât liniștea naturii, cât și timp de calitate alături de cei dragi.