Parțial neglijate în favoarea pardoselilor din lemn sau alte materiale, avantajele mochetei au revenit treptat în centrul atenției.
După mult timp în care toată lumea a fost nevoită să stea luni de zile în casele lor, utilitatea mochetei, dezbaterile asupra avantajelor sale estetice și a defectelor sale, au fost reluate.
Confort, decor, întreținere, sunt aspecte despre care e important să ai informații pentru a avea o imagine de ansamblu a avantajelor și dezavantajelor materialului pentru pardoseală.
După perioada podelelelor din lemn masiv neacoperite, covorul a devenit, prin excelență, elementul central pentru interioare, în urmă cu câțiva ani, dar nu mai este chiar așa valabil pentru astăzi.
Chiar dacă materialele și modelele s-au schimbat, covoarele par să aibă o imagine oarecum de modă veche și să fie ocolită în decorațiunile interioare și mocheta devine din ce în ce mai folosită și la noi.
Mocheta este un pardoseală care se montează și se întreține ușor. Are multe avantaje, printre care faptul că este confortabilă și moale și o găsești în magazine într-o mare varietate de culori și modele.
Rezistentă, ajută și la reducerea zgomotului și la reținerea căldurii, fiind o plăcere pentru picioare. De asemenea, ai confort și ești relaxat când o folosești, deoarece reduce riscul de alunecare.
Alegerea mochetei este deci o chestiune de gust. Dacă îți place moliciunea și căldura, atunci această opțiune este pentru tine.
Daca preferi comoditatea și întreținerea minimală, optează în schimb pentru parchet sau lino. Mocheta sau covorul pot părea esențiale pentru unii, dar pentru alții este un strat de modă veche, care îi duce cu gândul la murdar.
În ceea ce privește beneficiile, unele caracteristici pozitive sunt de netăgăduit. O mochetă de calitate, cu un strat generos, va fi în mod clar foarte confortabilă. Este potrivită atât în dormitoare, cât și pentru a acoperi scările sau holurile.
În plus, are avantajul de a reține bine căldura, așa că nu există un material mai bun pentru a te plimba desculț acasă, fără expunere la frig.
Asta nu este tot, deoarece materialul textil reduce considerabil zgomotul, îmbunătățește viața de zi cu zi a multor oameni ce locuiesc într-o clădire cu izolație fonică deficitară. În sfârșit, la nivel estetic, există o mare varietate de culori, modele și grosimi, care îți permit să o integrezi în orice încăpere.
După cum am văzut, argumentele în favoarea mochetei nu lipsesc. Trebuie să ții cont de anumite dezavantaje ale mochetei. În primul rând, la nivel estetic, este posibil ca, în timp,să se estompeze culorile, dacă nu este de bună calitate, și să dea impresia de vechi într-o cameră.
Chiar dacă mocheta este confecționată dintr-un material rezistent, este totuși mai puțin fiabilă decât o podea tare.
Când îl pătezi cu substanțe care sunt greu de curățat, este greu să-l recuperezi. Cu toate acestea există soluția să decupezi porțiunea afectată și să o înlocuiești cu o bucată din rezerva păstrată la montare.
Dacă ai animale de companie, fii conștient de faptul că vei întâmpina dificultăți în a îndepărta părul, dar și pentru acst inconvenient s-au inventat soluții practice.
De asemenea, este mai puțin igienic decât alte materiale pentru pardoseală, deoarece nu poate fi curățat cu apă în mod regulat, dar poate fi aspirat temeinic de câte ori dorești. În sfârșit, este contraindicat persoanelor cu alergii.
Cu toate acestea, este important să faci o alegere în acord cu nevoile, preferințele și stilul tău de viață.
Părerile celorlalți, de la specialiști în domeniu la clienți, despre ce este mai potrivit să instalezi pe jos în casa ta, trebuie să fie doar orientative și să te ajte să te lămurești, înainte de a face o achiziție importantă. durată de viață prea scurtă.
O mochetă de bună calitate poate rezista între 20 și 25 de ani, ceea ce este un argument solid, dar și o podea din material lemnos e o opțiune valabilă, mai ales dacă te gândești că o poți acoperi la un moment dat cu mochetă, dacă vrei o schimbare.