Zona Zoster este o infecție cutanată, provocata de virusul herpetic, numit varicelo-zosterian. Acest virus provoacă atât varicela, cunoscuta popular sub denumirea de vărsat de vânt, cât și Zona Zoster. O explicație mai simpla ar fi că virusul varicelo-zosterian se poate reactiva după varicela în Zona Zoster.
Infecția se manifesta la nivelul unui nerv individual și a suprafeței pielii care este alimentata de acel nerv. Altfel spus, Zona Zoster este o afecțiune a pielii, însă una destul de complexa, deoarece ajunge să afecteze terminațiile nervoase.
Zona Zoster nu este o boală transmisibila, însă virusul care o provoacă este contagios. Din acest motiv, iți propun să urmărești informațiile din acest articol, pentru a afla cele mai importante informații despre Zona Zoster.
Despre Zona Zoster
Zona Zoster este o infecție cutanata virala, provocata, după cum spuneam, de virusul varicelor-zosterian. Infecția se manifesta că o vezicula purulenta pe piele, dureroasa, care poate să apară în orice zona a corpului.
Apare cel mai frecvent la persoanele care au avut varicela. Totuși aceasta nu este neapărat o condiție. Dar mai sunt predispuse și persoanele care fac tratamente cu citostatice, au imunitatea scăzută, au suferit intervenții chirurgicale sau suferă de boli precum tuberculoza sau SIDA.
Cei mai predispuși însă, sunt vârstnicii, deoarece au imunitatea scăzută și deficit de vitamine.
Cauzele apariției afecțiunii și factori de risc
Zona Zoster este provocată de același virus care provoacă și varicela. Din acest motiv, orice persoana care are sau a avut varicelă, este predispusă la Zona Zoster.
De obicei varicela apare în copilărie. Ceea ce putini oameni stiu, este faptul că după vindecarea varicelei, virusul varicelo-zosterian rămâne în corp pentru totdeauna, în stare inactiva. La un moment dat, el se poate reactiva, provocând Zona Zoster.
De obicei aceasta este cauza principala care determina apariția afecțiunii. Însă, nu se știe cu exactitate din ce motiv virusul se reactivează. În acest sens exista doar presupuneri.
Factorii de risc despre care se crede că ar determina apariția infecției sunt:
- vârstă – sunt predispuse persoanele de peste 60 de ani
- copiii care au avut varicela sau a căror mame au avut varicela în timpul sarcinii
- imunitatea scăzută
- traumatismele
- diverse tipuri de cancer
- SIDA
- tuberculoza
- stresul
- administrarea de medicamente care cresc riscul de îmbolnăvire (corticosteroizi sau prednison)
Zona Zoster se poate manifesta în trei faze:
- Faza preeruptiva – se manifesta înaintea apariției erupției
În aceasta faza, Zona Zoster poate fi confundata cu o infecție gripala sau angina pectorala.
- Faza eruptiva sau infecția activa
Imediat după declanșarea primelor semne, la 2 – 4 zile, apar veziculele inflamate. Acestea șut grupate în „buchete” și pe parcursul unei săptămâni își modifica forma și conținutul. Inițial au un conținut limpede, care ulterior se vă tulbura. În cazul în care au un conținut hemoragic, vor lasă cicatrice.
- Faza de durere cronica – presupune o complicație a infecției, numita nevralgie postherpetica
Aceasta faza se manifesta cel mai frecvent la pacienții vârstnici. Durerile de acest fel pot să persiste chiar și pe tot parcursul vieții.
Ce simptome prezinta Zona Zoster?
Zona Zoster prezinta simptome încă din faza preeruptiva. Simptomele specifice acestei faze presupun:
- mâncărime și furnicături
- senzație de arsura în zona care urmează a fi afectata
- durere intensă
La unele persoane mai pot să apară simptome nespecifice infecției, precum: febra, frisoane, dureri de cap, greată, sau stări asemănătoare cu cele gripale.
În faza eruptiva pielea devine sensibila, astfel încât pacientul abia suporta atingerile ușoare. Tot în aceasta faza încep să apară vezicule cu lichid, sub care pielea este roșie. Acestea pot fi sparte, urmând că locul respectiv să se vindece în 3 – 4 săptămâni, fară a lasă urme.
Daca prezinți oricare dintre simptomele specifice fazei preeruptive ale infecție, adresează-te de urgenta medicului. Cu cât diagnosticul este pus mai repede, cu atât se intervine cu tratamentul adecvat în timp util.
Cum se tratează Zona Zoster?
Tratamentul pentru Zona Zoster trebuie început imediat după apariția erupției cutanate. Este indicat să nu se depășească 72 de ore de la erupția cutanata și până la debutul tratamentului. În acest fel se elimina orice posibilitate de apariție a complicațiilor și perioada de evoluție a infecției este scurtata.
Pentru recomandat pentru a trata Zona Zoster presupune administrarea unor medicamente antivirale. Acestea au că scop ameliorarea simptomelor și reducerea riscului de manifestare a durerii cronice.
De asemenea, medicul vă mai recomanda unguente cu antibiotic, după spălarea delicata a zonei, doar cu apa rece.
În cazul în care apare complicația numita nevralgie postherpetica, tratamentul vă fi prescris de către un medic neurolog. Daca tratamentul antiinflamator nu da rezultate, medicul vă prescrie:
- antidepresive triciclice
- medicamente antiepileptice
- medicamente narcotice și non-narcotice, administrate sistemic și topic
Pacientul necesită internare doar daca prezintă:
- simptome severe
- afecare cerebrala
- afecare oftalmologica
- Zona Zoster diseminata
- imunodepresie
- suprainfecție bacteriană facială severa