Află din rândurile următoare ce este Gama GT, care sunt situațiile în care se observă un nivel mărit al acesteia și când este recomandată efectuarea acestei analize.
Ce este Gama GT?
Gama-glutamiltranspeptidaza (GGT) este o proteină care se găsește la nivelul membranei citoplasmatice a numeroase celule, având centrul activ al enzimei situat la exterior. Spre exemplu, celulele cu funcții secretorii sau absorbtive și celulele tubulare renale au un conținut ridicat de GGT.
Analiza gama GT poate fi asociată cu patologii ale ficatului, pancreasului, afecțiunile cardiace, renale sau cu diabetul zaharat. GGT este un indicator sensibil în depistarea alcoolismului, creșterea biomarkerului fiind mai mare în acest caz decât a altor enzime hepatice.
O concentrație mărită în ser indică, de cele mai multe ori, o leziune la nivelul celulelor hepatice sau a căilor biliare. Efectuarea testului este folosită și pentru monitorizarea evoluției hepatice alcoolice.
Care sunt situațiile în care gama GT este crescută?
- Abuz de alcool;
- Hepatită acută;
- Hepatită cronică activă – creșterile pot depăși de 7 ori limita superioară normală;
- Hepatită alcoolică;
- Icter obstructiv;
- Metastaze hepatice – evoluția este paralelă cu cea a fosfatazei alcaline, iar nivelul poate depăși de 14 ori valoarea normală;
- Ciroză;
- Ciroză biliară primitivă – GGT crește în același timp cu fosfataza alcalină, înaintea apariției icterului, ajungând până la de 13 ori peste limita normală;
- Steatoză hepatică (ficat gras);
- Colestază;
- Administrarea unor medicamente: barbiturice, antidepresive triciclice;
- Obstrucție biliară;
- În cazul copiilor.
De asemenea, în pancreatita acută Gama GT crește până la de 5 ori nivelul normal, dar în cazul celei cronice apare un nivel mărit doar în cazul unei inflamații acute sau atunci când este implicat tractul biliar.
În infarctul miocardic acut, nivelul GGT se modifică ascendent la aproximativ jumătate dintre pacienți, acest efect observându-se începând cu zilele 4-5. Creșteri ușoare pot apărea în obezitate, afecțiuni cardiace sau renale și stări postoperatorii.
Când se recomandă efectuarea analizei GGT?
Analiza gama GT se recomandă în diagnosticarea unei hepatopatii în prezența unei afecțiuni osoase, în perioada copilăriei sau a sarcinii, ceea ce duce la o creștere a fosfatazei alcaline, însă fără o modificare a GGT.
Analiza mai este indicată în alcoolism, unde nivelul poate ajunge la valori de la 3 până la 50 de ori mai mari decât normalul, depinzând de cantitatea de alcool consumată și de durata consumului.
GGT este un bun indicator și în bolile hepato-biliare, unde poate crește până la de 7 ori mai mare (în hepatite acute), de 4 ori peste limita normală în ciroze hepatice și de 13 ori peste limită în ciroza biliară primitivă. Totodată, gama gt poate da informații despre neoplazii în cancerul de sân, cel hepatic sau pulmonar. Creșteri ușoare ale GGT pot apărea și în hepatita infecțioasă.
Gama GT reprezintă o analiză care poate fi efectuată în mod uzual, în cadrul testelor de screening. Ea poate furniza date esențiale despre sănătatea ficatului, a tubilor renali, a pancreasului și a altor organe, creșterile GGT reprezentând, în general, un semn de îngrijorare.