Definiția unei cafele bune diferă de la persoană la persoană, în funcție de propriile gusturi. Cu toate acestea, există câteva criterii pe care să le ai în vedere atunci când alegi următorul produs care îți va „înfrumuseța“ diminețile.
În acest articol, îți vom aduce în vedere aspectele esențiale care contribuie la calitatea unei cafele.
Cum alegi cafeaua potrivită pentru tine?
Cu siguranță, atunci când te gândești la o cafea bună, intensitatea aromei este unul dintre factorii principali pe care îi ai în minte. Unele persoane preferă o cafea tare, clasică, pe când altele iubesc să experimenteze diferite arome dulci și parfumate. Indiferent în ce categorie te încadrezi, iată ce criterii să ai în vedere data viitoare când îți cumperi cafea:
- Cafeaua Arabica este cea mai îndrăgită
Cu siguranță, ai auzit de „cafea Arabica” – fie din reclame, fie citind etichetele produselor din magazine. Majoritatea oamenilor o preferă în detrimentul celei de tip Robusta datorită aromei sale mai complexe și gustului fin pe care îl oferă. Robusta este, în general, un tip de cafea mai ieftin deoarece necesită costuri de creștere și de recoltare mai scăzute. Gustul acestei cafele este puternic, dar și destul de amar.
Descoperă cafeaua special creată pentru tine alegând produse de înaltă calitate când vine vorba despre cafea boabe sau măcinată.
- Cafeaua sub formă de capsule îți eficientizează timpul
În special, dacă îți savurezi cafeaua cu regularitate, dimineața sau în pauzele de masă de la job, cel mai eficient mod de a te bucura de gustul său este prin achiziționarea unui aparat pe bază de capsule. Astfel, vei scăpa de timpul necesar preparării în stil clasic și vei obține o cafea excelentă doar prin apăsarea unui buton.
Mai mult decât atât, capsulele de cafea pot fi găsite într-o mare varietate de arome, fiind disponibile chiar și în varianta decafeinizată. Dacă nu ai încercat deja această variantă, oferă o șansă espressoarelor special concepute pentru iubitorii de cafea aflați mereu pe fugă.
- Țara de origine are o influență puternică asupra gustului
Deși termenul de „cafea bună” are o semnificație relativă, țara de origine a produsului poate deveni un reper în ceea ce privește alegerile tale. De exemplu, cafeaua produsă în America Centrală și de Sud are o aromă ușor dulceagă și o aciditate destul de mare. Clima și tipul de sol din fiecare regiune joacă un rol important în intensitatea gustului.
Spre deosebire de aceasta, cafeaua produsă în țări asiatice sau în insule apropiate de Oceanul Pacific are o aromă destul de dură și consistentă, dar și o aciditate mai scăzută.
Nu în ultimul rând, cafeaua produsă pe continentul african oferă arome foarte complexe, de intensitate medie, care pot conține un iz de ciocolată sau chiar de citrice. Pentru a-ți putea da seama ce fel de cafea să alegi, ține cont de aceste caracteristici și încearcă produse din diferite regiuni ale lumii.
Există mulți factori care influențează calitatea unei cafele: de la tipul de prăjire a boabelor la aromele care sunt adăugate peste acestea. Cea mai bună cafea este aceea care se potrivește cel mai bine gusturilor tale, așa că acordă o șansă mai multor produse până îl găsești pe cel ideal.