Cei care vor să vândă sau să închirieze o locuinţă, la întocmirea documentaţie necesare vor constata că au nevoie de un certificat energetic, document ce atestă încadrarea unei clădiri sau unităţi de clădire din punct de vedere al performanţelor energetice.
Acest document se poate obţine de la un auditor energetic atestat, în baza furnizării documentelor necesare şi în urma unei vizite la locuinţe. De asemenea, certificatul energetic este necesar şi în cazul clădirilor noi şi se poate solicita de administratorul clădirii sau de investitor.
În vederea obţinerii documentului, solicitantul trebuie să pună la dispoziţia auditorului energetic următoarele acte: planurile clădirii sau ale unităţii de clădire, informaţii privind instalatiile cladirii.
Certificarea energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire se face în condiţii normale de utilizare. Astfel, metodologia de calcul are în vedere caracteristicile reale ale construcţiei şi instalațiile aferente acesteia. În urma calculului efectuat de către auditorul energetic, are loc încadrarea în clasa corespunzătoare de performanţă energetică, totodată făcându-se şi recomandări cu privire la căile prin care se poate creşte eficienţa energetică a locuinţei.
Cum se face notarea performanţei energetice a unei clădiri
În urma calculului făcut de auditorul energetic atestat, clădirea sau unitatea de clădire este notată cu o notă cuprinsă în intervalul 1-100, o notă mai mare inseamnând o performanţă energetică mai mare. În ceea ce priveşte notarea clasei energetice, aceasta se face prin litere de la A la G, în funcţie de performanţă. În clasa de performanţă A vor fi încadrate imobilele cu cea mai crescută eficiență energetică, în vreme ce în clasa G sunt trecute clădirile neperformante din punct de vedere energetic.
Cât este valabil un certificat energetic
Certificatul de performanţă energetică are o valabilitate de 10 ani de la data eliberării. În situaţia în care au loc lucrări majore de renovare în clădire, consumurile energetice se vor schimba, fapt ce înseamnă că întreaga clădire va avea o altă clasă de eficiență energetică. Prin urmare, proprietarul va trebui să ceară reevaluarea situaţiei şi un nou certificat de performanţă energetică. Acest lucru este în beneficiul proprietarului în cazul în care intenţionează să vândă sau să închirieze clădirea sau unitatea de clădire respectivă. Cu cât o locuinţă este mai eficientă din punct de vedere energetic, cu atât se va obţine un preţ de vânzare/închiriere mai bun.
Ce preţ are un certificat energetic
Cei interesaţi de obţinerea certificatului energetic trebuie să ştie că cel mai sigur este să solicite o ofertă la auditorul energetic de la care vor obţine documentul. Prețul certificatului energetic este influenţat de complexitatea lucrării, de documentaţie şi de locaţie.
De asemenea, timpul de eliberare este diferit de la un caz la altul, depinzând şi de disponibilitatea auditorului şi a proprietarului pentru efectuarea vizitei la imobil.
Important este ca solicitantul să aibă pregătite toate documentele cerute de auditorul energetic, pentru demararea cât mai rapidă a întregului proces de obţinere a certificării energetice.