Din cele mai vechi timpuri, cand omenirea era la inceputul drumului sau, iar semenii nostri de atunci traiau in pesteri, moartea a fost un eveniment unic, plin de mister, caruia permanent i s-au cautat explicatii, iar importanta lui era dovedita de ritualurile care il insoteau. Daca obiceiurile de atunci s-au pierdut in negura timpului, dar ramase marturie in picturi rupestre, altele s-au pastrat din generatie in generatie pana acum si continua sa insoteasca acest eveniment implacabil.
Evident, pastratorii cei mai fideli ai acestor obiceiuri si ritualuri care insotesc inmormantarea, vezi servicii funerare ieftine, sunt cei din mediul rural, unde traditiile sunt prezente in multe momente ale vietii de zi cu zi.
Sunt o serie intreaga de obiceiuri si ritualuri strans legate de credinta noastra crestina, multe dintre acestea avand o serie de particularitati de la o zona la alta, dar chiar si de la o localitate la alta, asa cum spune si zicala, cate bordeie, atatea obiceiuri. Un obicei extreme de intalnit, mai cu seama in mediul rural, este acela de a imbraca persoana decedata, in cazul in care a murit tanara si necasatorita, in straie de mireasa, respectiv mire, pe ultimul sau drum.
De asemenea, acoperirea oglinzilor din casa in care a decedat o persoana este un alt ritual pastrat din generatie in generatie. Tot oglina este obiectul unei alte supersititii. Se spune ca nimeni nu trebuie sa se priveasca intr-o oglinda atat timp cat persoana decedata este inca depusa in acea casa, acest gest fiind considerat aducator de mare suferinta.
Inca se mai practica legarea picioarelor persoanei decedate in sicriu, iar trecerea unei pisici pe sub sicriu este un alt semn foarte rau. Totodata, traditia de a pune anumite obiecte in sicriu, alaturi de persoana decedata, este pastrata din timpuri vechi in anumite sate. Este vorba despre obiecte considerate a-i fi trebuincioase defunctului in viata de apoi. Iar acest ritual s-a adaptat vremurilor de acum si tine pasul cu tehnologia, rudele asezand in sicriu chiar telefonul mobil al decedatului, alaturi de bijuteriile personale, un parfum pe care l-a indragit sau alte obiecte preferate in timpul vietii.
De asemenea, oprirea cortegiului funerar la toate rascrucile de drum, moment in care se arunca monezi, este un alt ritual respectat si acum.