Pentru cei care locuiesc la casă, o terasă poate fi extensia perfectă a spațiului de locuit. Aceasta poate pune în valoare casa și grădina. În plus, este o modalitate excelentă de a oferi familiei un loc confortabil pentru a petrece timp în aer liber.
Așadar, merită să iei în calcul construirea unei terase. Iar pentru a face lucrurile așa cum trebuie de la bun început, este important să planifici cu atenție proiectul și să te gândești bine la rolul pe care vrei să-l îndeplinească terasa, pentru a putea ține sub control costurile construcției.
Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când îți construiești terasa.
Aprobarea și planificarea construcției
Dacă ai de gând să îți faci o terasă, este posibil să ai nevoie de autorizație de construire. Reglementările pentru o terasă acoperită sunt, în general, mai stricte. În cazul teraselor neacoperite, lucrurile pot fi ceva mai simple, dar este bine să te interesezi în detaliu despre aceste aspecte înainte de a demara lucrările.
În orice caz, trebuie să respecți legea vecinătății. Aceasta prevede anumite distanțe minime. Dacă distanța dintre terasa planificată și proprietatea vecinului este mai mică de 2,5 metri, ai nevoie de acordul acestuia.
Orientarea terasei este, de asemenea, importantă, deoarece aceasta afectează randamentul casei față de soare. Orientată spre est, te vei bucura de razele dimineții. Spre sud, soarele de la amiază va încălzi terasa, în timp ce spre vest vei fi răsfățat de lumina apusului.
Dimensiunea și funcționalitatea terasei
Atât dimensiunea, cât și forma terasei au un impact important asupra bugetului pe care trebuie să îl aloci pentru construcția ei. Pentru un spațiu mic ai nevoie de mult mai puține materiale și manoperă decât pentru o suprafață extinsă. Planșeele cu linii drepte pot fi, de asemenea, mai ieftin de realizat decât cele ovale sau curbe.
Dar costul nu este totul. Noua terasă ar trebui, de asemenea, să-și îndeplinească bine scopul. Aceasta înseamnă să existe suficient loc pentru membrii familiei și pentru oaspeții tăi și să fie un spațiu confortabil.
Materiale recomandate pentru pardoseală
În ce privește pardoseala, poți face alegerea în funcție de gustul tău și de bugetul de care dispui. Poți alege dintre lemn, gresie, piatră naturală, compozit din lemn și plastic.
Materialele compozite din lemn și plastic sunt durabile și antiderapante, dar se încălzesc destul de tare atunci când sunt expuse la lumina soarelui și, cu timpul, se decolorează.
Plăcile de piatră sunt robuste, ușor de întreținut și durabile, în timp ce pavelele sau gresia oferă o mare libertate de design.
Lemnul este o alegere populară pentru pardoseala terasei. Aspectul său este cald și natural și la atingere oferă o senzație plăcută, însă necesită îngrijire regulată și este mai puțin rezistent decât alte materiale.
Calculează cu precizie cantitățile necesare. În acest fel eviți surplusurile și costurile inutile.
Umezeala dăunează suprafeței, așa că apa de ploaie ar trebui să se scurgă cât mai rapid. Prin urmare, acordă atenție pantei atunci când construiești fundația terasei și montează receptoare pentru terasa, pentru a te asigura că apa se va drena corespunzător.
Între două și trei procente panta este considerată optimă. Cu cât materialul terasei este mai aspru, cu atât mai mare trebuie să fie panta. Dacă terasa este din lemn, cel mai bine este să se urmeze direcția de așezare a plăcilor.
Categorii de costuri
Principalele cheltuieli sunt cele pentru materiale și pentru închirierea utilajelor necesare. Acestora li se adaugă prețul pentru manoperă. Te sfătuim să planifici cu atenție costurile pentru construcția terasei încă de la început.
O fundație stabilă asigură o mai bună durabilitate. Prin urmare, în ciuda investițiilor mai mari, este recomandat să folosești materiale de construcție de o calitate superioară. Astfel, nu va trebui să refaci sau să repari terasa mai târziu.
Chiar dacă nu dorești sau nu ai nevoie de o fundație solidă, trebuie să compactezi subsolul. Doar așa va fi stabil și nu vor apărea mai târziu fisuri.
De asemenea, este important să îți evaluezi capacitățile în mod realist. Desigur, dacă faci multe lucruri singur, economisești bani. Cu toate acestea, lucrările executate necorespunzător generează costuri suplimentare.
Amenajarea și decorarea terasei
Acordă atenție dotărilor suplimentare ce ți-ar fi utile, pentru ca terasa să-și îndeplinească funcția cu brio.
Ai putea să amenajezi o zona cu plante sau să montezi un sistem de iluminat arhitectural. De aceea, este recomandat să alegi un stil pentru terasa ta. Nu uita să te asiguri că vei avea suficiente prize și o sursă de apă în apropiere.
Așadar, cu o bună planificare și pregătire, zona exterioară a casei poate fi transformată într-o adevărată zonă de relaxare. Oricine are o idee clară despre cum ar trebui să arate proiectul înainte de a pune prima piatră poate evita costurile și surprizele inutile.