Pandemia de COVID-19 este o provocare pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru angajatori. Din cauza acesteia cu toții trebuie să ne adaptăm unui nou stil de viață și să aplicăm reguli cu care nu suntem familiari și nici nu am fost obligați să le urmăm până în prezent.
Ca simplu cetățean, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a-ți proteja propria persoană și pe cei dragi de acțiunea virusului COVID-19 este să respecți indicațiile propuse de autorități și să stai cât mai departe de locurile aglomerate, unde riscul de îmbolnăvire este mai accentuat. Dar pentru un patron de multinațională sau IMM, lucrurile sunt puțin mai complicate.
Ce atitudine trebuie să adopți în legătură cu pandemia de coronavirus în calitate de patron?
Dacă afacerea pe care o conduci are de suferit din cauza pandemiei de COVID-19, câteva din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere sunt următoarele:
- Panica nu ajută la nimic. Nu ești singurul care se confruntă cu această situație, ci tuturor ne este teamă de acest fenomen cu care nu ne-am mai confruntat până anul acesta și pe care nu știm cum să-l controlăm;
- Munca încă rămâne o parte importantă din viața ta orice s-ar întâmpla. Pandemia de COVID-19 va trece la un moment dat așa cum a venit, dar firma pe care o conduci trebuie să rămână în picioare și să continue să producă așa cum a făcut-o și până acum pentru că de ea depinde viitorul tău și al familiei tale;
- Singurul lucru de care putem fi siguri este că pe lângă un număr mare de îmbolnăviri, acest virus a declanșat și o criză mondială ceea ce ne face pe toți îndoielnici în legătură cu statul nostru profesional și economic, dar metodele prin care o putem depăși sunt tot cele tradiționale și anume: muncă, ambiție și perseverență.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le poți comite în calitate de antreprenor în această perioadă delicată?
Atât în mediul online cât și în presa scrisă există deja o mulțime de materiale despre ceea ce trebuie să faci în calitate de antreprenor în timpul pandemiei de COVID-19. De aceea, ne vom concentra mai departe nu pe sugestii și sfaturi pe care de altfel le poți obține și din partea unei firme de protecția muncii din București, ci pe greșelile grave pe care să le eviți cu orice preț în această perioadă. Astfel, câteva din lucrurile nepermise unui angajator în contextul pandemiei de COVID-19 sunt:
- Obligarea angajaților de a se deplasa la birou și de a lucra la comun cu toate că ar putea implementa sistemul telemuncii;
- Constrângerea angajaților prin frică să se prezinte la locul de muncă sau să lucreze peste program amenințându-i cu reducerea salariului sau pierderea locului de muncă dacă nu se supun;
- Obligarea angajaților de a se prezenta la birou cu toate că în cadrul firmei s-a descoperit un caz de infectare cu COVID-19;
- Neglijarea obligației de a dezinfecta întregul sediu al firmei în cazul în care se descoperă un angajat bolnav de COVID-19;
- Nerespectarea obligației de a asigura soluții dezinfectante pe care să le pună la dispoziția angajaților pentru protecția lor personală.
Cum să menții o atmosferă pozitivă în cadrul firmei și să asiguri un mediu de lucru plăcut chiar și pe timp de pandemie?
O echipă unită poate rămâne la fel de focusată pe golurile principale ale companiei din care face parte chiar dacă nu se întâlnește zi de zi la birou. Există o mulțime de programe online, gratuite, pe care angajatorii le pot folosi pentru a ține legătura cu angajații lor care lucrează de la domiciliu sau din altă loc sigur pentru ei, în sistem de telemuncă.
Google Calendar de exemplu este una din cele mai simple unelte digitale cu care poți întocmi un calendar de activități pe care să le respecte toți angajații; Zoom sau Skype sunt două programe eficiente pentru ședințe; Iar newsletter-ele zilnice sau săptămânale sunt o soluție bună pentru comunicarea stadiului de derulare a unui proiect sau altă activitate la care participă mai mulți angajați sau chiar întreaga companie. Astfel, datorită tehnologiei și printr-o strânsă colaborare cu angajații săi, orice patron poate trece cu bine și peste această perioadă foarte dificilă.