Cauciucurile sunt sensibile la variațiile de temperatură. la îngheț și la expunerea directă la soare, de aceea este recomandat ca mașinile să fie dotate și rulate, în funcție de sezon, cu un set de anvelope de iarnă și cu unul de anvelope de vară. Tocmai de aceea câteva informați despre o depozitare corectă și ce se întâmplă cu anvelopele, când stau prea mult pe loc, ar trebuie să fie utile tuturor posesorilor de autoturisme.
De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că, anvelopele au o durată de viață. Dacă această vârstă este depășită, oricât de bine și corect ar fi depozitate și oricât de intacte ar părea, ele nu mai pot fi folosite în siguranță.
Cum trebuie să fie depozitate anvelopele de iarnă sau de vară?
Pentru a preveni orice risc de deteriorare, deformare și degradare, există câteva recomandări în privința modalității și locului de depozitare a pneurilor. Cele mai importante țin de :
1. Depozitarea într-un loc rece și uscat
Temperatura prea scăzută sau prea ridicată duc la îmbătrânirea prematură a cauciucurilor. Găsirea unui loc răcoros, cu temperaturi constantă și uscat, este cel mai potrivit mediu de depozitare.
2. Punerea fiecărei anvelope într-un sac de plastic, pungă etanșă, prelată impermeabilă
Oxigenul deteriorează pneurile, de aceea depozitarea lor în pungi speciale, cât mai bine închise, poate chiar vidate reprezintă un avantaj. Un spațiu etanș nu permite oxigenul să ajungă în anvelope, încetinește procesul de oxidare și de evaporare a uleiurilor conținute.
3. Depozitarea, în funcție de spațiu, pe verticală sau pe orizontală
Suspendarea sau agățarea anvelopelor în cârlige poate provoca deformări, dacă ele nu sunt montate pe jante. De preferat este să le așezi pe verticală, dar dacă nu ai loc, pot fi depozitate și pe orizontală. Pentru a preveni deformarea este bine să fie rotite un pic, măcar o dată pe lună.
Ce se întâmplă cu anvelopele care stau prea mult pe un loc?
Anvelopele care nu sunt depozitate corespunzător sau stau prea mult timp într-un loc, fără să fie mișcate, suferă mai multe modificări, ce pot fi periculoase atunci când sunt utilizate sau montate pentru a fi utilizate din nou. Printre cele mai frecvente situații avem:
1. Se deformează
Dacă sunt agățate, lăsate la întâmplare în frig sau soare sau nemișcate timp de câta luni sau chiar mai mult timp, anvelopele se deformează. Aspectul nu va putea fi remediat prin umflarea și obținerea presiunii optime.
2. Se usucă și se crapă
Dacă sunt lăsate prea mult descoperite și în condiții de temperaturi ridicate, uleiurile conținute se evaporă și suprafața se usucă și se crapă. Aceasta înseamnă deteriorare avansată și nevoie de a fi înlocuite cu altele noi.
3. Se formează bule
Atunci când stau nefolosite, anvelopele pot dezvolta bule, ce nu sunt vizibile. Montarea lor și condusul în astfel de condiții este foarte riscant, existând oscilații de traiectorie și chiar pericolul de explozie.
4. Găuri în cauciuc
Când anvelopele stau prea mult, chiar și pe o mașină nefolosită, zona care stă mai mult în contact cu solul devine rigidă și poate face găuri. Acest detaliu afectează funcționarea normală a mașinii, care se va conduce cu vibrații și dificultate.
În concluzie, dacă folosești anvelope de iarnă și de vară și vrei să le asiguri durata de viață pentru care sunt garantate, depozitează-le cât mai corect. În caz contrar ele se pot deteriora înainte de termen și îți pot afecta funcționarea mașini și siguranța în trafic.