Sistemele de încălzire a unei locuințe disponibile pe piață diferă în funcție de preț, costuri de întreținere sau montare. Atunci când ai în plan montarea unui sistem electric sau pe bază de combustibil solid trebuie să ai în vedere scopul final, adică în primul rând eficiența energetică, dar și costurile investiției și amortizarea pe termen lung. Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de specificul locuinței, dar și de spațiul în care pot fi amplasate o centrală sau un șemineu.
Dacă te întrebi ce sistem de încălzire să alegi pentru casa ta, îți prezentăm mai jos câteva opțiuni dintre care să poți alege varianta potrivită pentru tine.
- Un sistem centralizat de încălzire
Unele dintre variantele de încălzire potrivite pentru apartamente mari sau mici, sau clădiri de locuințe sunt sistemele centralizate. Acestea pot include centralele termice pe gaz, sau centrale termoelectrice, care produc atât energie termică, cât și electrică.
Acestea necesită racordarea la o unitate sau regie termică locală, ce livrează eficient gaz sau energie electrică pentru locuitori, la costuri accesibile. În multe localități mici însă, sau la blocurile nou construite, acestea nu mai sunt de multe ori disponibile.
Cu toate acestea, o centrală termică este ideală din punct de vedere al sănătății și al gradului sporit de eficiență, fiind o soluție adoptată de multe persoane datorită calității și a diversității de modele. De exemplu, dintre opțiunile de sisteme de încălzire de la Doraly poți alege să instalezi în locuința ta sau să înlocuiești un aparat uzat cu o variantă modernă de centrală, cu tehnologie de condensare prin care se recuperează căldura latentă a vaporilor de apă.
Aceste modele noi, mici și compacte, sunt prevăzute cu funcții diverse care permit economii substanțiale ale consumului, printre care temperatura constantă dorită, fără variații dacă două persoane folosesc simultan robinete diferite, reglarea automată a nivelului de căldură chiar dacă există fluctuații de gaz de la furnizor, funcționarea silențioasă și acționarea eficientă cu ajutorul controlerelor.
O centrală termică pe gaz, care se racordează la rețeaua din zonă și folosește gazul pentru încălzirea caloriferelor și apei de la robinete, trebuie montată și verificată periodic de un profesionist, pentru a nu prezenta riscul de explozie sau asfixiere dacă nu este bine instalată. Acestea sunt eficiente mai ales când izolația apartamentului este foarte bine făcută, reducând semnificativ costurile facturilor.
Centralele termice electrice, care folosesc doar curent electric, nu sunt indicate pentru suprafețe mari sau dacă în familie există persoane care consumă foarte multă apă caldă. Ele dau randament mai ales în spațiile locuite ocazional.
- Sistem local de încălzire
Dacă ai o locuință mai generoasă și spațiu mai mare, poți avea în vedere sisteme locale de încălzire, precum sobe, șeminee sau focare. Acestea pot fi folosite și în locuințe sezoniere sau cele din mediul rural, precum cabane sau apartamente de vacanță.
Acestea sunt variante ecologice și investiții de durată, cu prețuri accesibile, dar trebuie încărcate manual, iar coșurile de ardere trebuie întreținute și curățate periodic.
- Sistem de încălzire cu combustibili solizi
Centralele sau șemineele de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi, precum cărbuni sau peleți, pot fi instalate în spații rezidențiale pentru a încălzi suprafețe mari. Prețul unei centrale cu lemne este mai mare decât al uneia cu gaz, și se adaugă și costurile pentru instalarea accesoriilor (calorifere, termostat etc.), și opțional, un sistem de autocurățare.
Cu toate acestea, încălzirea în casă se menține și după oprirea centralei pe lemne, datorită vaselor de expansiune cu care acestea sunt prevăzute. La fel ca în cazul încălzirii cu peleți, investiția se recuperează în timp, facturile fiind considerabil mai mici.
Iată, așadar, variantele potrivite de sisteme de încălzire pentru o locuință. Alege inteligent, în funcție de spațiu dar și de posibilitatea de amortizare a investiției inițiale, și bucură-te de confortul termic dorit în căminul tău!