In confortul casei putem lasa cat mai mult timp descult bebelusul, mai ales daca suntem in perioada calda si el acum incepe sa invete sa mearga. Lasat descult, el simte mult mai bine suparafata pe care paseste, isi va coordona mult mai repede miscarile si se va obisnui in timp rapid cu echilibrul.
Ce ne facem, insa, daca suntem in perioada mai rece si nu putem lasa mereu bebelususl descult prin casa, sau daca iesim la plimbare? Ce timpuri de pantofi ar trebui sa poarte bebelusii? Haideti sa vedem.
Primii pasi si prima incaltaminte
Este bine ca inainte de primii pantofiori, bebelusul sa fie obisnuit treptat cu purtarea incaltamintei. Astfel, putem incepe cu botoseii decorativi, din panza sau din dantela sau, daca el a inceput deja sa mearga, cu sosetelele cu talpa antiderapanta. Pe la varsta de 8 sau 9 luni, putem chiar sa invatam bebelusul un joc nou – legarea sireturilor de la botosei. Parcurgand aceste etape introductive, avem asnse mari ca atunci cand il vom incalta cu prima pereche de pantofi, el sa nu se smita inconfortabil si sa o accepte fara plansete.
De obicei, in prima etapa de mers, bebelusii pasesc pe varfuri, iar acest lucru necesita o mai mare atentie la primii pantofiori, care trebuie sa fie inchisi in fata, cat mai flexibili si mai maleabili si sa tina foarte bine talpa – daca piciorusul copilului aluneca in fata in timpul mersului, exista sansa ca degetelele sa fie deformate si ranite.
Daca bebelusul paseste pe toata talpa, putem sa il incaltam si cu pantofiori decupati in fata sau chiar cu sandalute. Chiar se recomanda acest lucru, mai ales daca suntem in anotimpul cald cand piciorusul poate transpira.
Incaltamintea bebelusului trebuie sa respecte intotdeauna 4 criterii, sau reguli de aur: sa fie flexibila, sa aiba talpa antiderapanta, sa fie pe masura piciorusului copilului atat pe lungime cat si pe latime si sa permita piciorului sa respire!
Bebelusii trebuie sa poarte incaltaminte care nu ii blocheaza dezvoltarea si miscarile
Intotdeauna cea mai buna pereche de pantofi pentru un bebelus este cea mai confortabila si nu cea mai scumpa. Deseori se intampla ca o pereche de pantofi scumpi, care au insertii speciale, arcuri sau talpa intarita – toate gandite pentru o mai buna fixare a piciorusului copilului, sa nu nu fie si flexibili.
Deci, nu vom da banii pe incaltaminte care nu asigura confortul si blocheaza mersul si dezvoltarea copilului, chiar daca ea este foarte scumpa si promite multe. Vom alege intotdeauna incaltamintea cea mai flexibila si mai confortabila pentru bebelus.
Incaltaminte pentru bebelusi in functie de ocazie
Tipul de incaltaminte depinde desigur si de ocazia cu care va fi incaltata. Astfel, daca vrem sa mergem la plaja cu bebelusul, putem alege o pereche de sandalute sau un pantofior din panza sau bumbac cat mai decupat. Piciorusul copilului trebuie sa respire.
Daca mergem la o plimbare prin parc in sezonul rece, ne vom orienta catre o pereche de pantofiori inchisi in fata, din piele moale, cu talpa cat mai flexibila si antiderepanta.
Daca mergem la o petrecere si vrem ca bebelusul sa fie si el in ton cu restul familiei, nu trebuie sa ne facem griji – cu siguranta vom gasi o pereche de pantofiori sau sandalute, elegante si asortate cu restul tinutei. Nu vom uita insa de confortul bebelusului! Oricat ar fi de atragatoare ofertele, flexibiliatea, talpa care nu aluneca si materialele care permit piciorului sa respire raman primele criterii de selectie. Nu vom chinui copilul incaltandu-l, de dragul designului si al modei, cu o pereche de pantofiori care nu respecta regulile de aur.
Pantofii pe care bebelusul aproape ca nu ii simte in picioare
Indiferent de ocazie sau de anotimp, parintii se vor asigura ca incaltamintea bebelusului este atat de moale, usoara si confortabila, incat bebelususl aproape ca nu o simte in picioare. Atunci cand achizitionati o pereche noua de pantofiori, nu uitati sa luati in considerare modul de proiectare, constructia si materialele din care sunt confectionate.
Alegeti intotdeauna incaltamintea care se apropie cel mai mult de conceptul – descult este cel mai bine! Aceasta incaltaminte este foarte bine primita de bebelusi si nu blocheaza dezvoltarea sau mersul, acordand prioritate maxima confortului. Desigur, pe piata sunt o multime de modele, care mai de care mai atractive si mai moderne, fiind totodata si cele mai inconfortabile si mai scumpe si afectand grav piciorusele bebelusilor. Nu va lasati, deci, atrasi in capcana, si aveti mereu in vedere regulile de aur pentru incaltamintea bebelusului dumneavoastra.
Sandalele pentru bebelusi
In perioada calda, cand se recomanda incaltaminte cat mai decupata pentru bebelusi, sandalele pot fi o alegere potrivita, mai ales daca bebelusul nu mai paseste pe varfuri. O sandaluta gen pantofior normal dar cu mai multe decupaje, este perfecta pentru ca permite piciorului sa respire, dar si ofera un maxim de protectie. Sandalele sunt perfecte pentru perioada verii pentru ca ele se pot purta fara sosetute. Exista modele de sandale cu talpa interioara detasabila care sporeste confortul termic al picioruselor pentru zilele de plaja cu vant puternic.
Se vor alege sandalele cu talpa moale, flexibila si antiderapanta, confectionate din piele. Talpa trebuie sa fie cat mai moale si sa nu impiedice mersul. Evitati, deci, sandalele cu talpa rigida, chiar daca sunt extrem de frumoase si atragatoare!
Pantofi inchis sau deschisi in fata
Bebelusii care acum incep sa mearga au nevoie de pantofi care sa le protejeze piciorusele si degetele. Pentru ei, mai ales daca pasesc pe varfuri, se recomanda pantofii inchisi in fata.
Daca bebelusul paseste pe toata talpa si suntem in sezonul cald, putem alege pantofi decupari sau deschisi in fata. Odata cu scaderea temperaturii, insa, se va trece catre pantofii inchisi care sa proteje termic cat mai bine piciorusele bebelusului.