Realizarea pardoselilor și a finisajelor acestora depinde foarte mult de substratul folosit. Zonele de pardoseală trebuie să fie perfect plane, fără goluri sau curburi, pentru că orice sistem folosești pentru acoperire acesta va urma traseul suportului. Din acest motiv, se impune adesea folosirea unei șape, iar șapele pot fi de mai multe tipuri.
Șape autonivelante
Șapele autonivelante sunt considerate performante fiindcă nu au nevoie de operațiuni dificile de întindere și nivelare. Gamele de șape autonivelante de exterior și interior se folosesc atunci când substratul este plan, deoarece, în caz contrar, acestea vor urma pantele și golurile pardoselii.
Avantajul major al acestor tipuri de șape este acela că se nivelează singure, iar suprafețele rămân line, fără a fi nevoie de îndreptarea lor. În general, șapele autonivelante impun egalizarea cotelor de la nivelul pardoselii și necesită o amorsare a substratului. Amorsa va avea un rol foarte important în creșterea aderenței, așadar se recomandă folosirea acesteia.
Șapele autonivelante sunt realizate din mortar cu o granulație foarte mică datorită căreia materialul se hidratează corect și se așază astfel încât suprafețele să fie drepte. Grosimile de strat în care pot fi aplicate șapele autonivelante variază de la 2-3 cm la circa 10 cm.
Șape de egalizare
Acolo unde suportul o impune, este nevoie de turnarea șapelor de egalizare pentru a aduce la nivel suprafețele. Astfel, primul lucru care trebuie făcut înainte de aplicarea șapelor este stabilirea exactă a cotei.
Se marchează astfel zonele care trebuie aduse la același nivel și se pune material acolo unde este necesară egalizarea.
În același timp, șapa de egalizare se toarnă pe suprafețe pentru a se obține un strat suport potrivit fie pentru o șapă autonivelantă, fie pentru stratul de finisare al pardoselii.
Unele tipuri de șape de egalizare pot fi aditivate, adică pot avea în componența lor anumiți aditivi care să sporească rezistențele mecanice sau să permită un timp mai mare de punere în operă.
Șapele de egalizare pot fi de trei tipuri:
- șape de aderență – acestea sunt cele mai simple tipuri de șape, care nu stopează apa, ci se aplică pe substrat doar în vederea egalizării suprafețelor;
- șape glisante- între șapă și suport se folosește un strat separator, cum ar fi spre exemplu bitumul sau folia PVC. Gradul de protecție la apă este foarte mic, iar capacitatea de a izola fonic este destul de redusă, câtă vreme nu pot fi folosite materiale de izolare.
- șape flotante- aceste tipuri de șape au rol termoizolant și hidroizolant datorită straturilor dispuse între aceasta și suport. Astfel, pe lângă folia PVC, mai pot fi folosite pentru izolare produse precum vata minerală și polistirenul.
Șape universale din ciment
Acolo unde este necesară folosirea unei șape uzuale se poate folosi o șapă de ciment. Acesta va avea și particule grosiere și va putea fi folosită ca șapă glisantă, ca șapă în aderență sau chiar flotantă.
Șapele de ciment oferă rezistențe mari, potrivite pentru zonele cu trafic intens. Ele sunt cele mai comune și, în general, sunt predozate, gata de utilizare, lucru care face ca procesul de aplicare să se desfășoare cu ușurință.
Dacă vrei să afli tot ce trebuie să știi despre șape, în funcție de proiectul pe care îl ai în desfășurare, atunci poți discuta cu specialiștii Mathaus în vederea alegerii celor mai bune soluții constructive.
Nu uita de faptul că fiecare șapă are nevoie de amorsare, pentru a asigura o mai bună aderență la nivelul substratului. Alege întotdeauna materiale de calitate pentru proiectele tale, deoarece aceste îți vor putea garanta eficiența și siguranța lucrărilor.